Economie

Daimler en BMW willen in 2024 hun eerste zelfsturende auto's laten rijden

Beeld EPA

Automakers BMW en Daimler verwachten in 2024 hun eerste zelf­rijdende auto’s op de markt te brengen. Om vaart te zetten achter de ontwikkeling van de benodigde technologie, gaan ze nauwer samenwerken. 

De Duitse concerns brengen grofweg 1200 experts bijeen, die werken aan auto’s die het zogeheten vierde niveau van automatisering hebben bereikt. Dat betekent dat ­auto’s zonder ingrijpen van de chauffeur over de snelweg kunnen rijden en automatisch kunnen parkeren.

Kenners onderscheiden meerdere niveaus van zelfrijdende auto’s. Op het hoogste, vijfde niveau ­kunnen auto’s op alle terreinen en onder alle omstandigheden rijden. Het Amerikaanse Tesla verwacht al volgend jaar een dienst met taxi’s te presenteren die zo ver gevorderd is.

BMW en Daimler werken ook op andere terreinen samen, bijvoorbeeld op het vlak van autodeeldiensten en elektrisch rijden. Er lopen nog gesprekken om samen te werken aan geautomatiseerd rijden in stedelijk gebied.

Volgens consultants van KPMG scoort Nederland goed als het gaat over een locatie waar we voor het eerst op grote schaal zelfrijdende auto’s zullen zien. KPMG beoordeelde dat aan de hand van vier criteria: wetgeving en beleid, technologie, infrastructuur en acceptatie door consumenten. Nederland scoort het best op infrastructuur, dankzij de kwaliteit van het wegennet. En de kwaliteit van draadloze netwerken is ook prima.

Ander sterk punt is dat de acceptatie van zelfrijdende auto’s in Nederland door consumenten vrij hoog wordt ingeschat. Ook wat overheidsregulering betreft, scoort Nederland met een derde plaats relatief goed. Den Haag staat positief tegenover het testen met zelfrijdende voertuigen. 

Lees ook: 

De machinist als bijrijder van de robot.

De zelfsturende trein komt eraan op het Nederlandse spoor.Eerst bij het goederenvervoer, later gaan ook passagierstreinen zelfstandig rijden. De machinist blijft er nu nog even bij.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden