Cryptomunten

Cryptobedrijf Coinbase staat op Wall Street. De beurswaarde? 105 miljard dollar

null Beeld REUTERS
Beeld REUTERS

Woensdag ging er voor het eerst een bitcoin-bedrijf naar de beurs, en direct steeg de munt zelf ook weer naar recordwaardes.

Bitcoin is al een jaar lang bezig om uit de krochten van het alternatieve betaalcircuit te treden, om in kleine stapjes meer salonfähig te worden. Woensdag maakte de digitale munt wat dat betreft weer een aardige stap voorwaarts: de beursgang van één van de grootste bitcoin-bedrijven ter wereld. Coinbase, een bedrijf waar mensen bitcoins en andere cryptomunten kunnen kopen, verkopen en bewaren, staat nu tussen andere techbedrijven op Wall Street. Kort na de opening tikte de beurswaarde even de 105 miljard dollar aan.

Een cryptobedrijf met een beursnotering, dat is een primeur. Sinds vorige zomer nestelt bitcoin zich steeds dieper in de reguliere financiële sector. Bijvoorbeeld doordat investeringsmaatschappijen, verzekeraars en andere grote beleggers er een deel van hun geld in steken. Dat geeft vertrouwen aan kleinere beleggers. Daarnaast helpt het dat entrepreneurs als Elon Musk de cryptowereld omarmen, en betaalbedrijf Paypal het vorig jaar mogelijk maakte om met bitcoin te betalen voor producten.

Weer een record

Al die extra vraag naar bitcoins, terwijl het aanbod ervan nagenoeg gelijk blijft: dat drijft de prijs op. Op dezelfde dag van de beursgang van cryptoverhandelaar Coinbase brak de munt weer een record. Wie er één wilde kopen, moest woensdagmiddag bijna 65.000 dollar betalen. Dat is meer dan het tienvoudige van een jaar geleden.

Coinbase is het op een na grootste handelsplatform in cryptomunten ter wereld. Het rekent een commissie voor elke transactie die via haar systemen plaatsvindt. Voor het bedrijf uit San Francisco betekent die hausse op bitcoins dus: bonanza! Dat blijkt ook wel uit de voorlopige cijfers van het eerste kwartaal. In de eerste drie maanden van dit jaar bedroeg de omzet al veel meer dan die van heel 2020 (1,8 miljard dollar tussen januari en april, tegen 1,3 miljard in heel 2020). De winst lijkt in de eerste maanden van dit jaar al op meer dan 730 miljoen dollar uit te komen.

‘Coinbase is als een verkoper van pikhouwelen’

Niet zo gek dus, dat het bedrijf een beurslieveling is op Wall Street. Al hangt de bedrijfswinst, en daarmee de interesse van beleggers, natuurlijk wel samen met de koers van bitcoin. En die munt stijgt dan wel gestaag en hard in waarde, maar staat ook nog altijd wel te boek als onberekenbaar – volatiel, in jargon.

Die wispelturige koers is precies de reden dat veel grote beleggers zoals pensioenfondsen huiverig blijven over het investeren in digitale munten. Nu een cryptobedrijf op de beurs genoteerd staat, kunnen ook zij indirect een beetje meedoen. Beleggen in een bedrijf dat zijn winst haalt uit bitcoin, is toch net iets anders dan het zelf kopen van bitcoins.

Corné van Zeijl, beursanalist bij vermogensbeheerder Actiam, vergelijkt het met goudkoorts. “Je kunt investeerders in bitcoin zien als goudzoekers. Of zij rijk gaan worden, is van te voren niet duidelijk. Maar voor hun zoektocht hebben ze in ieder geval een pikhouweel nodig. Coinbase kun je hier zien als de verkoper van die pikhouwelen.” Die verkopers, zegt Van Zeijl, worden altijd rijk. Los van of de goudzoekers vinden wat ze zoeken.

Alternatief voor gewoon geld

Bitcoin ontstond tijdens de financiële crisis. Veel fans gingen de digitale munt zien als manier om zich los te zingen van het financiële systeem, dat zij als verrot zagen. Verloochent bitcoin zich nu, door zich in de vorm van Coinbase te melden op Wallstreet? Patrick van der Meijde, voorzitter van Verenigde Bitcoinbedrijven Nederland, vindt van niet.

“Aan bitcoin zelf verandert met deze beursgang helemaal niets”, zegt hij. Die munt blijft op dezelfde manier als hiervoor een alternatief voor ‘gewoon’ geld. Van der Meijde ziet het zelfs wel als iets positiefs: zo’n beursgang brengt de digitale valuta opnieuw onder de aandacht bij grote beleggers. “Zo wordt het steeds meer mainstream, en dat is alleen maar goed.”

Lees ook:

De koers van de bitcoin blijft stijgen. Dit is waarom je er (niet) in moet investeren

Aan enthousiasme voor de bitcoin geen gebrek. Het is eerder een strengere regulering die de digitale munt weleens parten kan spelen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden