Bik

CPB: Investeringskorting voor ondernemers heeft nauwelijks effect op de werkgelegenheid

Prefab woningen in het Groningse Loppersum.  Beeld ANP, Siese Veenstra
Prefab woningen in het Groningse Loppersum.Beeld ANP, Siese Veenstra

De tijdelijke investeringskorting voor ondernemers die het kabinet wil invoeren, heeft een gering positief effect op de werkgelegenheid. Ook zal het maar matig bijdragen aan extra investeringen de komende twee jaar. Dat concludeert het Centraal Planbureau (CPB) na een analyse van de zogeheten Baangerelateerde Investeringskorting (Bik).

Het kabinet trekt met de Bik 4 miljard euro uit om zo veel mogelijk investeringen overeind te houden en daarmee de economische crisis te dempen. Volgens het planbureau zal de regeling een positief effect van 0,01 procent hebben op de werkgelegenheid. Maar als de investeringskorting over twee jaar weer stopt, daalt de werkgelegenheid weer met eenzelfde percentage. De Bik zou volgens het planbureau effectiever zijn als de regeling vooral zou gelden voor het midden- en kleinbedrijf.

Extra investeren in de woningbouw

Het CPB geeft in de analyse ook een duidelijke waarschuwing: alle aannames zijn met grote onzekerheid omgeven, want zeker bij een tweede coronagolf moet nog maar worden bezien of bedrijven die in een overlevingsmodus zitten nog aan investeringen denken.

Op verzoek van het ministerie van financiën is verder bekeken of andere maatregelen effectiever zijn dan de Bik. De Tweede Kamer kwam met alternatieven zoals extra investeren in woningbouw, het verlagen van de winstbelasting of van de werkgeverspremie voor arbeidsongeschiktheid. Volgens het CPB zijn deze maatregelen niet of nauwelijks effectiever. 

Staatssecretaris Hans Vijlbrief van financiën ziet in de CPB-analyse geen aanleiding de Bik aan te passen. Door de crisis dalen naar verwachting de bedrijfsinvesteringen met tien procent tot 90 miljard euro. Bedrijven kunnen straks een korting krijgen van 2,4 tot 3 procent op hun investeringen vanaf een bedrag van 20.000 euro. De Bik wordt volgende week als onderdeel van het Belastingplan in de Kamer besproken.

Lees ook: 

De belastingkorting voor bedrijven leidt tot grote ergernis bij de linkse oppositie

Flinke ergernis bij de oppositie over de miljarden die het kabinet aan bedrijven wil geven als ze blijven investeren

Het MKB is blij met de Bik waarmee het kabinet 4 miljard uittrekt om investeringen aan te jagen.

Staatssecretaris Vijlbrief verdedigt het Bik-voorstel: het is nét dat “kontje” aan bedrijven. 

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden