Kwartaalcijfers

Coronavirus neemt hap uit resultaten Philips

Een PET-MRI scanner van Philips.  Beeld EPA, Lex van Lieshout
Een PET-MRI scanner van Philips.Beeld EPA, Lex van Lieshout
Redactie economie

Zorgtechnologiebedrijf Philips heeft in het eerste kwartaal minder afgezet als gevolg van het coronavirus. De handel met China en andere landen in Azië kwam op een laag pitje te staan. Ook was de onderneming minder winstgevend.

Toch was het bedrijf positief, gisteren bij de presentatie van de kwartaalcijfers. In de tweede jaarhelft hoopt Philips namelijk weer te groeien, zodat over heel dit jaar een bescheiden groei van de vergelijkbare omzet en de winstmarge de boeken in kan. Specifieker dan dat wil het bedrijf nog niet worden met zijn verwachtingen voor dit jaar.

Philips merkt dat de vraag naar professionele producten, zoals beademingsapparatuur,monitoren en CT-scanners sterk is toegenomen door het coronavirus. Het bedrijf krijgt fors meer orders binnen, eerst vooral uit China, waar de behoefte nu alweer afneemt, en momenteel eigenlijk in de hele wereld. Met name beademingsapparatuur is belangrijk voor Philips. Het bedrijf investeert ruim 100 miljoen euro om de productie van die apparaten uit te breiden.

Door de uitbraak van het coronavirus nam de verkoop van verzorgingsproducten echter flink af. Philips verwacht dat dit ook in het lopende kwartaal nog zo is, aangezien de hele wereld nog wel even bezig is met de pandemie. Voor de personal health-tak, waar onder meer elektrische tandenborstels en scheermachines worden gemaakt, verwacht het bedrijf een sterke omzetdaling.

De vergelijkbare omzet daalde door de uitbraak met 2 procent tot 4,2 miljard euro. De winst kwam uit op 42 miljoen euro. Dat was in de eerste drie maanden van vorig jaar nog 171 miljoen euro. Philips keert wel dividend uit, van 0,58 euro per aandeel, maar dat ontvangen aandeelhouders niet in contanten, maar in aandelen. Dat is om cash in het bedrijf te houden.

In de tweede jaarhelft hoopt Philips weer te kunnen groeien, niet alleen door orders van medische systemen, maar ook hoopt het concern op een terugkeer van de consumentenvraag, wat Philips in China in maart al in beperkte mate zag gebeuren. Ook moeten ziekenhuizen zich weer meer kunnen richten op andere ziektes dan louter corona. Ook dat gebeurt in China al mondjesmaat. In verschillende Europese landen en de Verenigde Staten wordt daar ook al over wordt gesproken, weet Philips-topman Frans van Houten, maar hij verwacht dat in die regio's daar pas in het derde kwartaal echt tijd voor is.

Beleggers reageerden positief op de cijfers, en dan met name op de verwachtingen voor het derde kwartaal. De koers van Philips steeg meer dan 5 procent. Daarmee was het bedrijf de grootste stijger in de AEX-index.

Lees ook:

Beademingsapparaten raken op, maar deze uitvinding kan al snel de uitkomst bieden.

Het duurt nog weken voor de productie van beademingsapparatuur op gang is. Dus werken deskundigen aan een plan om meerdere patiënten op één machine aan te sluiten.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden