Coronacrisis

Coronacrisis zou Hema weleens het laatste zetje kunnen geven

Het Hema-hoofdkantoor en de bijbehorende winkel in Amsterdam-Noord. Beeld Patrick Post
Het Hema-hoofdkantoor en de bijbehorende winkel in Amsterdam-Noord.Beeld Patrick Post

De coronacrisis kan het noodlijdende Hema het laatste zetje geven.

Elisa Hermanides

Het was al een kwestie van dweilen bij het noodlijdende Hema, maar door de coronacrisis staat de kraan nu wagenwijd open. De omzet in Nederland is scherp gedaald en in het buitenland zijn de winkels dicht.

Dus moet Hematopman Tjeerd Jegen alles op alles zetten om de verliezen nog enigszins te beperken. Daarom heeft de winkelketen, in overleg met een aantal verhuurders, besloten om minder huur over te maken. Ook heeft Hema in Nederland afspraken gemaakt om een deel van de personeelskosten pas later dit jaar te betalen.

Het Financieele Dagblad schreef woensdagochtend dat de winkelketen minder huur betaalt omdat het bedrijf vreest voor zijn voortbestaan. De zakenkrant citeert uit een brief die Hematopman Jegen vorige week aan verhuurders van Hemapanden heeft gestuurd. Daarin staat dat ‘bij het aanhouden van de huidige omzetdaling’ het voortbestaan van Hema ‘in gevaar komt’.

Schande

De winkelketen benadrukte woensdagochtend in een persbericht echter dat de continuïteit van het bedrijf op de korte termijn niet in het geding is. “Maar om de bedrijfsvoering op de lange termijn te kunnen waarborgen, heeft Hema een aantal tijdelijke maatregelen moeten nemen.” De winkelhuur is verlaagd voor de maanden april en mei. Volgens de winkelketen hebben vastgoedeigenaren begrip voor de situatie en krijgen zij liever een deel van de huur uitbetaald dan dat Hema de betaling uitstelt.

Hema probeert ook de personeelskosten enigszins te beperken. Zo heeft het bedrijf met vakbond CNV afgestemd dat de beoordelingen van het personeel dit jaar niet nu, maar in het najaar plaatsvinden. “De loonsverhogingen die personeelsleden dan eventueel krijgen, worden met terugwerkende kracht uitbetaald”, legt Martijn den Heijer van CNV uit. “Medewerkers krijgen dus waar ze recht op hebben, maar wel later.” Ook verplaatst Hema het verrekenen van de uren die het personeel meer of juist minder gewerkt heeft naar de herfst. “Daarbij zitten niet de uren die zijn ingeleverd vanwege de coronacrisis”, benadrukt Den Heijer. De FNV spreekt er schande van dat CNV tussentijds de afspraken met het personeel heeft laten aanpassen.

Loden last

Hema kwam oktober 2018 in handen van de Nederlandse ondernemer Marcel Boekhoorn, die het noodlijdende bedrijf overnam van het Britse Lion Capital. Boekhoorn beloofde een betere toekomst voor Hema, dat al sinds 2007 rode cijfers schrijft door de schuldenlast van 750 miljoen euro waarmee de Britse durfinvesteerder de winkelketen opzadelde. De winkelketen kampt echter nog altijd met de torenhoge schuld die leidt tot hoge rentelasten.

Die schuld is ook nu weer een loden last, zegt strategisch adviseur en voormalig Hema-directielid Ton van Eijk. “Al het vet dat ooit op de botten zat, is er vakkundig afgeslepen. Bovendien is de formule verwaarloosd en daardoor niet relevant genoeg.” Als de Hema omvalt dan is dat niet door de coronacrisis. “Dat is misschien de laatste druppel, het is begonnen met de gierigheid van private equity.”

Faillissement als doorstart

Een filiaalhouder die anoniem wil blijven, heeft het aantal klanten sinds de coronacrisis zien teruglopen tot ongeveer de helft. “Het is een vreemde werkelijkheid, we hebben nu schermen bij de kassa’s en gebruiken veel desinfectiemiddelen.” Over de prestaties van zijn eigen winkel maakt de filiaalhouder zich niet echt druk in deze uitzonderlijke omstandigheden. “De omzet is lager, maar nog altijd genoeg om de kosten te dekken. Het probleem is dat er niet genoeg overblijft voor de kosten van het hoofdkantoor of om de verliezen van de buitenlandse winkels op te vangen.”

Ook de filiaalhouder vreest daarom dat het coronavirus het laatste zetje zal geven aan Hema. “Het probleem is dat Hema al weinig geld in kas had voor de coronacrisis. Door de schuldenlast van 750 miljoen euro kan het zomaar gebeuren dat de coronacrisis het bedrijf de nek omdraait.”

Mocht de keten failliet gaan, dan verwacht de filiaalhouder niet dat Hema uit het straatbeeld zal verdwijnen. “Zo’n 95 procent van de winkels loopt nog goed genoeg. Een faillissement betekent dat een eventuele koper door kan met goedkoper personeel en zonder een torenhoge schuld.”

De naam van de filiaalhouder is bekend bij de hoofdredactie

Lees ook:

Bij Hema is het ‘halleluja-gevoel’ weer verdwenen

Hema haalde eigenaar Marcel Boekhoorn binnen als een verlosser. Een jaar na de overname is de winkelketen nog niet uit de problemen. Heeft Hema nog toekomst?

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden