Online betalen

Corona zorgde voor een revolutie in ons betaalgedrag. Is die verandering blijvend?

We pinnen sinds het einde van de lockdown weer meer, terwijl we minder overboeken via internet. Beeld ANP
We pinnen sinds het einde van de lockdown weer meer, terwijl we minder overboeken via internet.Beeld ANP

Sinds Nederland in april langzaam uit de lockdown kwam, zit het aantal pintransacties weer in de lift. Het aantal betalingen via internetplatform IDeal nam juist af, blijkt uit cijfers van ING.

De coronacrisis zorgde in de afgelopen anderhalf jaar voor een revolutie in ons koop- en betaalgedrag. We bestelden veel meer online, terwijl we wegbleven uit de fysieke winkel. Maar is die verandering ook blijvend, nu de drempels om de stad of het dorp in te gaan grotendeels zijn verdwenen? Misschien een beetje, zo leidt ING af uit het betalingsverkeer van de laatste maanden. Zo ligt het aantal IDeal-betalingen nog zo’n 20 procent boven de langjarige trend. Maar dat is alweer een stuk minder dan de 60 procent aan extra transacties die de bank in april registreerde. “Nu de winkels weer enige tijd ‘volledig’ open zijn, is de noodzaak om digitaal te shoppen minder geworden”, concludeert ING.

We geven meer uit

Consumenten geven op dit moment nog wel fors meer geld uit dan op basis van pre-coronaprognoses verwacht mocht worden. Het aantal transacties liet zowel tijdens de eerste (voorjaar 2020) als de tweede coronagolf (afgelopen december tot april) een forse dip zien. Het betalingsverkeer bleef op de absolute dieptepunten tot wel 20 procent achter bij de verwachtingen. Al vlak voor de laatste heropening schoten de cijfers weer omhoog, en sindsdien ligt het totaal aantal pintransacties, overboekingen en geldopnames ‘uit de muur’ boven het normale niveau. Maar ook dit effect ebt inmiddels langzaam weg: langzaam benadert het betalingsverkeer nu weer zijn normale omvang.

Toch is zeker nog niet alles normaal, benadrukt ING. Zo liggen de transacties in het openbaar vervoer (25 procent) en de cultuursector (40 procent) nog ver onder hun normale niveau. Ook het aantal pintransacties van Nederlanders in het buitenland ligt nog altijd onder het normale niveau, gecorrigeerd naar de verschillen tussen drukke zomermaanden en periodes waarin minder Nederlanders op reis zijn. “Kennelijk zijn er deze zomer nog veel minder vakantiegangers (en andere reizigers) de grens over gegaan dan gebruikelijk”, meldt de bank daarover.

Lees ook:

De economie groeit als nooit tevoren, zijn we echt bijna over de coronadip heen?

Volgens de officiële cijfers groeide de economie in het tweede kwartaal van dit jaar als nooit tevoren. Logisch: het treurigstemmende voorjaar van 2020 diende als vergelijkingsgrond. Toch krabbelen we per saldo absoluut op, concludeert het CBS. Al zijn er grote verschillen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden