Klimaatdoelen

Corona dempt de uitstoot van broeikasgassen, maar de vraag naar energie trekt alweer aan

Windmolens op windpark Wieringermeer. Het windpark in de Noord-Hollandse Wieringermeer bestaat uit 82 windmolens en kan 370.000 huishoudens van groene stroom voorzien.  Beeld ANP
Windmolens op windpark Wieringermeer. Het windpark in de Noord-Hollandse Wieringermeer bestaat uit 82 windmolens en kan 370.000 huishoudens van groene stroom voorzien.Beeld ANP

Door de coronacrisis daalde de vraag naar energie. Maar de opmars van hernieuwbare energiebronnen ging door.

Nooit eerder in de geschiedenis daalde het olieverbruik in de wereld zo hard als in het coronajaar 2020. Ook het energieverbruik daalde fors: met 4,5 procent, de grootste daling sinds de Tweede Wereldoorlog. Dalen deed dus ook de uitstoot van broeikasgassen: met 6 procent, precies het tempo dat nodig is om de doelen uit het Klimaatakkoord van Parijs te halen. Dat concludeert Spencer Dale, hoofdeconoom van oliemaatschappij BP, droogjes in de Statistical Review of World Energy, een jaarlijks overzicht van de gang van zaken in de mondiale energiesector dat BP deze week voor de zeventigste keer uitbracht.

Die daling van de uitstoot door energieverbruik (uitstoot van natuurlijke bronnen rekent BP niet mee) is een positief gevolg van de coronacrisis, stelt Dale. Maar bij die conclusie passen kanttekeningen. Corona ging gepaard met krimp en economische schade; krimp leidt automatisch tot minder energieverbruik. De energietransitie, de overgang naar duurzame energiebronnen, moet gestalte krijgen zonder krimp, in tijden van groei.

Daarbij stelt Dale vast dat de wereld die daling dertig jaar lang elk jaar moet halen. Dat zit er, zeker op korte termijn, niet in. Het Internationaal Energie Agentschap (IEA), een internationale denktank, schatte dat de uitstoot van broeikasgassen in december 2020 alweer hoger was dan in pre-coronatijd. In China was het energieverbruik over heel 2020 hoger dan in 2019.

Extra vraag naar energie

Deze week voorspelde het IEA dat de behoefte aan stroom na de coronacrisis zo sterk zal toenemen dat de CO2-uitstoot in 2022 een nieuwe piek bereikt. Hoewel het aanbod van hernieuwbare bronnen, vooral zon en wind, in 2021 en 2022 stijgt, is die toename niet groot genoeg om de extra vraag naar energie op te vangen. Dus stijgt de CO2-uitstoot weer, vreest het IEA.

De coronacrisis heeft die opmars van wind- en zonne-energie niet gestuit. Volgens BP kwam er nog nooit zoveel met duurzame bronnen opgewekte energie bij als vorig jaar. Vooral in China gaat het hard. De onderzoekers schatten dat 11,7 procent van alle energie nu wordt opgewekt met hernieuwbare bronnen, biobrandstoffen incluis. In 2019 was dat nog 10,3 procent. Het IEA verwacht dat er in 2021 en 2022 ongeveer net zoveel groene stroom bijkomt als in 2020.

Win en zon goedkoper

Overigens zijn kolen met een aandeel van 35,1 procent nog altijd veel belangrijker voor de energievoorziening dan duurzame bronnen. Het aandeel van kolen in de energiemix werd vorig jaar wel wat kleiner. Dat wind en zon in trek zijn, komt deels doordat ze veel goedkoper zijn geworden: 40 tot 55 procent in de afgelopen vijf jaar, schatten de onderzoekers.

Het coronajaar 2020 was een heftig jaar voor de energiesector. Zo lag het olieverbruik ruim 9 procent lager dan in 2019. Niet zo vreemd, want veel olie wordt gebruikt voor brandstoffen als benzine, diesel en kerosine. De vraag naar gas, vooral belangrijk voor verwarming en industriële processen, daalde maar een beetje. Dat kwam deels doordat de gasprijzen laag waren en het gebruik van gas daardoor aantrekkelijker werd. De afzet van lng, vloeibaar gemaakt gas, viel in 2020 zelfs ietsje hoger uit dan in 2019.

Lees ook:

Snelste groei hernieuwbare energie in twintig jaar

De capaciteit van hernieuwbare energie is vorig jaar in het snelste tempo in twee decennia toegenomen. Vooral de realisatie van windparken en de ontwikkelingen op het gebied van duurzame stroom in China droegen bij aan de groei, meldt energieagentschap IEA in een rapport.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden