Betaalmethodes

Contant geld raakt verder uit beeld maar verdwijnt voorlopig niet

null Beeld ANP
Beeld ANP

Nederland behoort wereldwijd tot de landen die het meeste kans maken om afscheid te nemen van contant geld.

Joost van Velzen

Als we alle betalingen die door Nederlanders worden gedaan meetellen – dus online en fysiek – dan bestaat nog maar 4 procent uit transacties met ‘ouderwets’ papier- en muntgeld. Daarmee staat Nederland wereldwijd op de tiende plaats in de rangschikking van landen die ‘het meeste kans maken om cashloos te worden’, blijkt uit een internationaal onderzoek van betaalplatform Merchant Machine.

Voor het zover is, zullen nog heel wat flappen worden getapt, denkt Betaalvereniging Nederland. “Online aankopen kun je nu eenmaal niet anders dan digitaal afrekenen”, zegt een woordvoerder. “Maar als je kijkt naar fysieke betalingen aan de toonbank doet nog altijd 20 procent die contant. Fysiek geld blijft nog wel even. Er zijn ook nog steeds meer winkels waar je niet kunt pinnen dan winkels waar je niet contant kunt betalen.”

Voor velen is contant onmisbaar

Cees van Tiggelen van het Maatschappelijk Overleg Betalingsverkeer (Mob) merkt dat een groeiend aantal consumenten contactloos betalen als gemakkelijk ervaart: “Zeker sinds corona. Maar voor laaggeletterden, mensen met een fysieke of geestelijke beperking en bijvoorbeeld ouderen met een migratie-achtergrond is contant geld onmisbaar. Net als voor de groep Nederlanders die om budgettaire redenen liever met briefjes of munten betalen. Miljoenen mensen willen contant geld behouden.”

Volgens de Betaalvereniging Nederland en het Mob is met alle partijen die te maken hebben met het betaalverkeer (banken, winkeliers, ouderenbonden, etc.) afgesproken dat contant betalen de komende vijf jaar is gegarandeerd. Van Tiggelen: “Daar zijn wij heel tevreden mee maar we blijven attent.”

In het onderzoek van Merchant Machine zijn Noorwegen, Finland en Nieuw-Zeeland de drie landen die het dichtste in de buurt komen van een economie waarin papier- en muntgeld geen enkele rol van betekenis meer speelt. Ook Hongkong, Zweden, Denemarken, Zwitserland, het Verenigd Koninkrijk en Singapore gaan Nederland nog voor in het onderzoek van Merchant Machine.

Nederland hoort bij elitegroepje

Om te beoordelen in hoeverre een land ‘cashloos’ is, keken de onderzoekers naar het aantal mensen dat toegang heeft tot internet, het aantal consumenten met een creditcard en bijvoorbeeld het aantal bankautomaten dat een land telt per 100.000 inwoners.

Dan blijkt dat Nederland met de top-10-notering wel tot een elitegroepje behoort. In een land als Marokko speelt papiergeld nog een dominante rol in het betalingsverkeer. 74 procent van de aankopen en andere betaaltransacties gebeurt daar nog contant. Liefst 71 procent van de bevolking in Marokko heeft volgens Merchant Machine geen bankrekening. Ook in Egypte, Kenia, Nigeria, de Filippijnen, Bulgarije, Peru, Vietnam, Indonesië en Kazachstan overheerst contant geld.

Lees ook:

Geen munten, geen briefjes, wel tikkies: hoe kijkt de cashloze generatie naar geld?

Er groeit een generatie op die nauwelijks nog papier- en muntgeld krijgt te zien. Wat doet dat met de perceptie van geld?

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden