Digitale privacy

Consumentenbond stapt naar de rechter om Google-zaak

Het Google Data Center in Council Bluffs, USA.Beeld EPA

De Consumentenbond stapt naar de rechter omdat de Autoriteit Persoonsgegevens (AP) nog altijd geen besluit heeft genomen over een klacht van de bond tegen Google uit 2018. 

In 2018 hebben meerdere Europese consumentenorganisaties klachten ingediend over Google, dat de Europese privacywetgeving zou overtreden. Google zou gegevens van telefoons verzamelen die veel meer over gebruikers onthullen dan alleen hun locatie zou doen, zoals hun politieke of seksuele voorkeur. Die valt bijvoorbeeld af te leiden uit informatie over de bars, winkels of gebedshuizen die gebruikers bezoeken. 

Naar aanleiding van de klachten is de Ierse toezichthouder een onderzoek gestart, omdat het Europese hoofdkantoor van Google in Ierland is gevestigd. De Nederlandse autoriteit wil dat afwachten. Volgens de AP is het Ierse onderzoek bepalend en is AP als Nederlandse autoriteit niet bevoegd. “De Ierse toezichthouder doet een breder onderzoek naar het gebruik van locatiegegevens door Google, dus zij zullen tot een besluit komen”, laat een woordvoerder in een schriftelijke reactie weten.

Toch wil de Consumentenbond dat er in Nederland ook actie wordt ondernomen tegen Google. Volgens de directeur van de Consumentenbond, Sandra Molenaar, is er veel onduidelijkheid over het Ierse onderzoek: “Het is volstrekt onduidelijk wat de reikwijdte is, hoe lang dat gaat duren en hoe het zich verhoudt tot de klachten die wij en de andere consumentenorganisaties hebben ingediend.” Molenaar noemt het stuitend dat de Consumentenbond van de AP “zelfs op eenvoudige vragen over het proces geen antwoord krijgt”. Intussen kan “Google zijn gang blijven gaan”.

De AP zegt dat zij regelmatig overleg heeft met de Consumentenbond over deze zaak. “Daarin vertellen wij uitgebreid over het proces. En natuurlijk spreken wij ook de Ierse toezichthouder DPC over deze zaak.” Maar de Ierse toezichthouder kan daarbij niet inhoudelijk ingaan op het onderzoek, omdat dat het onderzoek kan schaden, aldus de woordvoerder van de Nederlandse privacywaakhond. 

Lees ook:

Zo laat je je niet langer gijzelen door Google

Google zit totaal verweven in ons dagelijks leven en vaak hebben we dat niet eens in de gaten. Hoe kunnen we ons minder afhankelijk maken van Google?

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden