Nieuws Afvalcrisis

Commissarissen weg bij afvalverwerker die in grote crisis verkeert

Yvonne Timmerman-Buck, de voorzitter van de raad van commissarissen van de Amsterdamse afvalverwerker AEB, stapt op. Ook twee ­andere leden van de vierkoppige raad gaan weg, meldt het college in een brief aan de Amsterdamse ­gemeenteraad. Timmerman-Buck (CDA), oud-voorzitter van de Eerste Kamer, was pas sinds januari toezichthouder bij het bedrijf.

Volgens een woordvoerder van AEB ontbrak het ‘aan een goede, werkbare relatie met de aandeelhouder.’ “Daarom besloten ze in het ­belang van AEB terug te treden.”

De gemeente Amsterdam is de enige aandeelhouder van het bedrijf en ­beloofde vorige week samen met de banken een kapitaalinjectie van zestien miljoen euro. Dat geld is nodig omdat het afvalverwerkingsbedrijf in grote crisis verkeert. In juni legde het bedrijf vier van de zes verbrandingsovens stil omdat ze niet veilig genoeg waren.

De gemeente Amsterdam beloofde op korte termijn steun in ruil voor een uitgewerkt plan voor de toekomst van AEB. Daarnaast eiste het college dat het bedrijf de bezem zou halen door de raad van commissarissen. De gemeente wil zeggenschap over twee nieuw aan te stellen leden die straks zitting nemen in een raad die bestaat uit vijf in plaats van vier leden.

Inmiddels heeft de gemeente wel een tijdelijke oplossing gevonden voor het Amsterdamse bedrijfsafval. Dat kan voorlopig worden gestort in de provincies Noord-Holland en Flevoland. “Door de nieuwe afspraken wordt voorkomen dat afval zich ­ophoopt in de openbare ruimte, zoals tot nu toe ook niet het geval is geweest. De afspraken over de tijdelijke stort van bedrijfsafval verlichten de druk op de landelijke afvalverwerkingsketen voor in ieder geval enkele weken”, aldus de gemeente. 

Lees ook:

Er dreigt een landelijke afvalcrisis

Als de Amsterdamse afvalverwerker AEB niet gered wordt, dreigt er een landelijk probleem. Betrokken partijen onderhandelen over een oplossing.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden