EconomieWerkdruk

CNV pleit voor 30-urige werkweek als nieuwe norm

null Beeld
Beeld

De 30-urige werkweek moet op termijn de norm worden in Nederland. Hiervoor pleit de nieuwe CNV-voorzitter Piet Fortuin.

Redactie/ANP

Er is veel steun voor het plan, blijkt uit een onderzoek van vakbond CNV onder 3000 werkenden. Bijna de helft van de werkenden (45 procent) heeft het gevoel knel te zitten tussen werk, privé en andere verplichtingen. 58 procent wil meer tijd voor zijn of haar privéleven en 54 procent ervaart een hoge werkdruk, blijkt uit het onderzoek. 16 procent zit tegen een burn-out aan. Omgerekend zijn dat 1,4 miljoen werkenden die op omvallen staan, aldus het onderzoek.

“We houden elkaar gevangen in een ziekmakend en peperduur systeem”, aldus Fortuin. “Met deze alarmerende cijfers trekken wij aan de noodrem. Dit vraagt om een nieuwe balans voor werkenden, waarmee zij beter in staat zijn om werk en privé te combineren, minder vatbaar zijn voor ziekteverzuim en burn-outs. En waarmee ze gezond hun steeds hogere pensioenleeftijd kunnen halen”.

Lonen omhoog

Het CNV verwacht dat, door het lagere ziekteverzuim, hogere productiviteit en het feit dat mensen meer zorgtaken op zich kunnen nemen, de maatschappelijke opbrengsten van de 30-urige werkweek hoog zijn. Deze opbrengsten kunnen worden gebruikt om de belasting op arbeid te verlagen, zodat de lonen omhoog kunnen. Fortuin: “Ons doel is een kortere werkweek met behoud van salaris. Als de kosten voor het ziekteverzuim dalen, ontstaat er weer loonruimte voor werkgevers. Al met al verwachten wij dat de 30-urige werkweek een hoger welvaartsniveau en een hoger welzijnsniveau bewerkstelligt. Dat we netto meer overhouden, gezonder zijn én productiever.”

Het CNV gaat zich aan de cao-tafel hard maken voor de 30-urige werkweek en roept minister Wouter Koolmees (Sociale Zaken en Werkgelegenheid) op om een doorrekening te maken met betrekking tot de maatschappelijke kosten en opbrengsten van de 30-urige werkweek.

Lees ook:

We hoeven straks nog maar 30 uur per week te werken - als het aan deze politicoloog ligt

In België werken veel ouders beiden voltijds. Het leidt tot stress, vermoeidheid en afwezige vaders en moeders. Als de boel spaak loopt, is het vaak de vrouw die een stap terugzet. Daarom moet de werkweek worden ingekort tot dertig uur, bepleit politicoloog Olivier Pintelon.

CNV-voorman Piet Fortuin wil de vakbond terug in de woonkamer

De nieuwe voorzitter van vakcentrale CNV staat voor heel wat uitdagingen: van lage ledenaantallen tot pensioenen die mogelijk worden gekort. Een interview met Piet Fortuin.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden