Bedrijven in zwaar weer

CNV: één op de vijf werknemers krijgt dit jaar geen vakantiegeld

Voor bijna één op de vijf werknemers dreigt het vakantiegeld deze maand niet te worden uitbetaald. Beeld REUTERS
Voor bijna één op de vijf werknemers dreigt het vakantiegeld deze maand niet te worden uitbetaald.Beeld REUTERS

Bijna één op de vijf werkenden krijgt dit jaar geen vakantiegeld. Dat meldt vakbond CNV op basis van onderzoek van Maurice de Hond onder een naar eigen zeggen representatieve groep van 3500 werkenden.

“Dit zijn schokkende cijfers. Het betekent dat 1,7 miljoen werkenden geen vakantiegeld krijgen. Terwijl vakantiegeld een recht is. Het kan niet zomaar worden ingehouden door de werkgever”, aldus CNV-voorzitter Piet Fortuin. “Het aantal mensen dat geen vakantiegeld krijgt, is bovendien fors hoger dan vorig jaar: toen bleek dat 8 procent geen vakantiegeld kreeg. Een stevige verdubbeling dus.”

Met name werkenden in sectoren die te lijden hebben onder de coronacrisis krijgen minder vaak vakantiegeld uitgekeerd, aldus CNV. Uitschieter is de evenementensector: daar krijgt 70 procent geen vakantiegeld. Ook in de horeca- en toerismesector, ICT en detailhandel krijgt werknemers vaak geen vakantiegeld, zegt de bond.

Zwaar weer

“We begrijpen dat veel ondernemers in zwaar weer verkeren. Tegelijkertijd is de steun die veel ondernemers krijgen vanuit de overheid royaal. Die is juist bedoeld voor het doorbetalen van de salarissen, waar het vakantiegeld onderdeel van is”, geeft Fortuin aan. Ruim één op de drie ondervraagden heeft begrip voor ondernemers die geen vakantiegeld uitkeren, tegenover 48 procent die dat niet heeft. Een kwart is bereid om een deel van het vakantiegeld in te leveren als dat nodig is.

CNV roept werkenden op om niet zomaar akkoord te gaan met het inleveren van vakantiegeld. “Vakantiegeld inleveren betekent uiteindelijk ook minder WW bij ontslag. In de sectoren waar men geen vakantiegeld krijgt, dreigen juist veel mensen ontslagen te worden. Tot twee jaar na je ontslag kan dit je fors minder inkomsten opleveren. Ga dus niet zomaar akkoord met dit loonoffer. Maar check of je werkgever het vakantiegeld later kan uitkeren of in termijnen kan uitbetalen”, stelt Fortuin.

Lees ook:

Noodlijdende werkgevers proberen het uitbetalen van vakantiegeld te rekken

Werkgevers die hard zijn geraakt door de coronacrisis kunnen op dit moment het volledige vakantiegeld niet uitbetalen. Links en rechts horen werknemers dat ze het deze maand pas deels krijgen. Of later.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden