Compensatie

CNV: Duizenden mensen krijgen geen ontslagvergoeding

Met name mensen met een flexcontract of oproepkrachten zijn de dupe, stelt CNV-voorzitter Piet Fortuin.Beeld ANP

Duizenden mensen die dit jaar zijn ontslagen, krijgen geen transitievergoeding, terwijl deze vergoeding wel wettelijk verplicht is. Dat stelt vakbond CNV, die een inventarisatie heeft gemaakt onder leden in diverse sectoren.

Sinds 1 januari 2020 zijn werkgevers verplicht om vanaf de eerste werkdag een ontslagvergoeding, ook wel transitievergoeding genoemd, mee te geven. Dit betekent dat ook mensen die ergens kort hebben gewerkt, recht hebben op een vergoeding. “Maar veel werkgevers lijken een loopje te nemen met de wet. En zetten mensen op straat zonder ze een cent mee te geven. Met name mensen met een flexcontract of oproepkrachten zijn de dupe”, stelt CNV-voorzitter Piet Fortuin. 

Een van de sectoren waar de vakbond ziet dat het vaak misgaat is de horeca. Dat is geen onwil, volgens Koninklijke Horeca Nederland. De sector heeft het gewoon zo zwaar, dat zij dat geld even niet heeft. De vergoeding is een derde van het maandsalaris maal het aantal dienstjaren. Dus iemand die 3000 euro bruto per maand verdient en ergens 2 jaar heeft gewerkt, ontvangt twee keer duizend euro, is 2000 euro.

Net dat zetje naar een nieuwe baan

Fortuin: “We begrijpen dat veel werkgevers in de problemen zitten, maar de vergoeding bij ontslag na een kortdurend dienstverband is voor veel werkgevers een laag bedrag. Voor de ontslagen medewerkers kan het echter net dat zetje geven naar een nieuwe baan: een korte cursus, training of coaching. Deze ontslagvergoeding moet dus gewoon worden betaald.”

CNV vraagt mensen die geen ontslagvergoeding krijgen zich te melden. “Als blijkt dat het om meerdere mensen uit hetzelfde bedrijf gaat, starten we een rechtszaak”, aldus Fortuin. “Ook vragen we de minister om bedrijven, die geen ontslagvergoeding betalen, geen staatssteun te verlenen uit het derde steunpakket voor bedrijven.”

Lees ook:

Kabinet zet in op omscholing, maar werkt dat?

Om zo veel mogelijk mensen aan het werk te houden, stuurt het kabinet aan op omscholing. Ook al was het effect daarvan tijdens de vorige crisis minimaal.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden