Kwartaalcijfers

Chipmachinemaker ASML overtreft eigen omzetverwachting

In het opleidingscentrum van ASML in Taiwan leren jonge mensen hoe een EUV-machine te maken.Beeld REUTERS, Ann Wang

Dankzij 5G, kunstmatige intelligentie en hoogwaardige computersystemen blijft ASML ook tijdens de coronacrisis hoge omzetten noteren. Hoger dan verwacht zelfs.

Chipmachinemaker ASML heeft in het derde kwartaal de omzet en winst verder verhoogd. Technologiebedrijven blijven het tijdens de coronacrisis goed doen, mede dankzij het toegenomen thuiswerken wat ook de vraag naar steeds geavanceerdere chips stimuleert. ASML is leverancier aan vrijwel alle grote chipmakers in de wereld.

De omzet in het derde kwartaal kwam uit op bijna 4 miljard euro, tegenover 3,3 miljard euro in het voorgaande kwartaal. Daarmee overtrof het Veldhovense bedrijf ook de eigen verwachtingen die  het uitsprak bij de vorige kwartaalcijfers. De nettowinst steeg tot 1,1 miljard euro, tegenover 751 miljoen euro in het tweede kwartaal.

Aanhoudend grote vraag naar geavanceerde chips

Twee bekende klanten van ASML, het Zuid-Koreaanse Samsung en het Taiwanese TSMC, kwamen onlangs al met cijfers naar buiten die wezen op de aanhoudend grote vraag naar geavanceerde chips. ASML levert met de hypermoderne EUV-machines de apparatuur die het mogelijk maakt veel kleinere en krachtigere halfgeleiders te maken dan eerder mogelijk was.

De omzetstijging is volgens financieel topman Roger Dassen deels te danken aan chipmachines die in het voorgaande kwartaal werden geleverd, maar waarvan de opbrengst nu pas wordt meegenomen in de kwartaalresultaten. Die meewind voor ASML spreekt ook uit de hoeveelheid bestellingen die het kreeg. Alle binnengekomen orders hebben samen een omvang van bijna 2,9 miljard euro, tegenover 1,1 miljard euro in het voorgaande kwartaal.

Geen logistieke problemen meer

Logistieke problemen door de coronapandemie zijn inmiddels niet meer aan de orde, zegt Dassen in een door ASML gepubliceerd interview. Voor heel 2020 gaat het bedrijf dan ook uit van een omzet die aan het begin van het jaar, vóór de wereldwijde virusuitbraak, werd voorspeld.

Niettemin zijn er ook onzekerheden waar ASML mee te maken heeft. Zo kan een traag herstel na de economische neergang door de pandemie uiteindelijk ook technologiebedrijven raken. Daarnaast spelen de oplopende spanningen tussen China en de Verenigde Staten een rol. Zo legden de VS onlangs handelssancties op aan de grootste chipmaker van China, die ook klant is van ASML. 

Dit betekent volgens ASML dat directe leveringen van machines vanuit Nederland aan die Chinese klant kunnen doorgaan, maar dat voor directe leveringen van onderdelen vanuit de VS een exportvergunning nodig is. Het gaat daarbij echter wel om machines van de 'oudere' generatie. Voor de export van EUV-machines wacht ASML nog altijd op een Nederlandse exportvergunning voor China.

Handelsruzie VS-China

Topman Peter Wennink waagt zich ook al aan een voorspelling voor volgend jaar. “We verwachten voor 2021 een groei van iets meer dan 10 procent. Natuurlijk zijn er onzekerheden op de wereldchipmarkt, inclusief de economische impact van het coronavirus en de wereldpolitieke ontwikkelingen.” Met dat laatst doelt hij onder meer op de handelsruzie tussen de VS en China die er onder andere toe heeft geleid dat de grote Chinese klant SMIC in Amerika mogelijk op een zwarte lijst terechtkomt. 

Niettemin is Wennink optimistisch. “De grote motoren achter de chipmarkt, zoals 5G mobiele communicatie, kunstmatige intelligentie en hoogwaardige computersystemen, zijn er nog steeds. Zij zorgen voor een grote vraag naar complexe reken- en geheugenchips, waarvoor de beste chipmachines nodig zijn.” 

Lees ook:

Noord-Brabant in plaats van Silicon Valley? Waarom niet?

Onder het motto ‘Start je carrière in Europa’s meest innovatieve regio’ lokt de Brainport Eindhoven jong technisch talent naar Brabant. 

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden