Evergrande

Chinese vastgoedreus Evergrande verder in problemen, stempel wanbetaler dreigt

Inwoners van Peking lopen langs een kaart van China op de muur met daarop de grote projecten van vastgoedconcern Evergrande.   Beeld AP, Ng Han Guan
Inwoners van Peking lopen langs een kaart van China op de muur met daarop de grote projecten van vastgoedconcern Evergrande.Beeld AP, Ng Han Guan

Het noodlijdende Chinese vastgoedconcern Evergrande lijkt niet op tijd aan zijn renteverplichtingen te hebben voldaan. Sommige houders van buitenlandse obligatieleningen van het concern hebben nog altijd geen rentebetalingen ontvangen aan het einde van een aflossingsvrije wachtperiode van dertig dagen na het missen van de oorspronkelijke deadline op 6 november.

ANP/RTR

Evergrande dreigt officieel als wanbetaler te worden bestempeld. Eerder wist het concern steeds net op tijd aan zijn betalingsverplichtingen te voldoen en wanbetaling te voorkomen. De onderneming die gebukt gaat onder een schuldenlast van omgerekend 260 miljard euro, moest 73 miljoen euro aan rentebetalingen doen die vorige maand al verschuldigd waren.

Maandag zei de projectontwikkelaar nog dat het een risicobeheercomité heeft opgericht met functionarissen van Chinese overheidsinstanties om te helpen bij “het verminderen en elimineren van de toekomstige risico’s”. Over de verschuldigde rentebetalingen meldde het bedrijf echter niets.

Aan tafel met de schuldeisers

Evergrande waarschuwde afgelopen vrijdag al dat “er geen garantie is” dat het bedrijf genoeg geld heeft om al zijn schulden te kunnen blijven betalen. Het concern gaf daarbij aan met zijn buitenlandse schuldeisers om de tafel te gaan zitten om zijn schulden te herstructureren.

Als het bedrijf geen akkoord kan bereiken over een herstructurering van zijn schulden kunnen de schuldeisers het faillissement van Evergrande aanvragen. Omdat het concern een grote speler is op de Chinese vastgoedmarkt kan zo’n bankroet de Chinese economie schaden. Chinese beleidsmakers proberen daarom ook Evergrande-investeerders gerust te stellen. De Chinese regering heeft daarom herhaaldelijk gezegd dat de problemen van Evergrande onder controle kunnen worden gehouden.

Het aandeel Evergrande won dinsdag in Hongkong 1,1 procent, na een koersval van 20 procent een dag eerder. Ook andere vastgoedbedrijven wonnen terrein nadat het Politbureau van de Communistische Partij liet doorschemeren de regels voor krediet aan de vastgoedsector te versoepelen.

Lees ook:

Megaprojectontwikkelaar Evergrande dieper en dieper in de prut

De problemen bij Chinese projectontwikkelaars worden groter en groter. Gaat de Chinese regering ingrijpen?

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden