Vastgoedmagnaat

Chinese miljardair Hui Ka Yan van Evergrande moet ineens op de kleintjes letten

Hui Ka Yan, de oprichter van vastgoedbedrijf Evergrande, bezoekt in 2015 zijn voetbalclub, genaamd Guangzhou Evergrande. Beeld AP
Hui Ka Yan, de oprichter van vastgoedbedrijf Evergrande, bezoekt in 2015 zijn voetbalclub, genaamd Guangzhou Evergrande.Beeld AP

De schulden van een Chinees vastgoedbedrijf kunnen voor een schok in de financiële markten zorgen.

De afgelopen vier jaar was Hui Ka Yan (62) driemaal de grootste filantroop van China. Dit jaar moest hij de toppositie in de weldoenerslijst van tijdschrift Forbes afstaan aan Alibaba-oprichter Jack Ma. Hui Ka Yan, rijk geworden in het Chinese vastgoed, besteedde vorig jaar honderden miljoenen dollars aan goede doelen.

Zijn rijkdom heeft hij te danken aan zijn bedrijf Evergrande, dat tijdens de bouwhausse die China doormaakte een van de grootste projectontwikkelaars van het land werd. De expansie van het bedrijf was mede te danken aan de vele leningen die het kon aangaan. Maar nu heeft de schuldenlast van 89 miljard dollar het vastgoedconcern in grote problemen gebracht.

De voorzitter die met honderden miljoenen strooide, heeft moeten vaststellen dat zijn bedrijf amper nog aan de betalingsverplichtingen kan voldoen. Deze week liet Evergrande voor het eerst weten dat het bij sommige leningen mogelijk in gebreke zal blijven. De waarde van obligaties die het concern heeft uitgegeven, is gekelderd. Sinds begin dit jaar is het bedrijfsaandeel aan de beurs van Hongkong al 74 procent gedaald.

‘Geef me mijn zuurverdiende geld’

Op sociale media ging een filmpje rond waarin demonstrerende werknemers van Evergrande te zien zouden zijn. Ze eisten achterstallig salaris op. “Geef me mijn zuurverdiende geld”, riepen ze vanachter een spandoek. Evergrande heeft 120.000 werknemers en zorgt indirect voor nog veel meer banen.

Hui Ka Yan richtte Evergrande in 1996 op, na eerst tien jaar als technicus in een staalfabriek te hebben gewerkt. In 2009 ging het naar de beurs. De vastgoedmarkt hield de Chinese economie op gang en ook Hui ging het voor de wind. In 2017 was hij de rijkste man van China, voordat Jack Ma van Alibaba die positie overnam. Inmiddels heeft het bedrijf bijna achthonderd projecten in 234 steden.

Een schokgolf

Vorig jaar kwam de Chinese overheid met strengere regels voor de vastgoedsector. Om de risico’s voor de economie te beperken, moeten bedrijven hun schulden afbouwen. Vorige maand riepen financiële toezichthouders in China Evergrande hierover op het matje. Zij vrezen dat een eventuele val van het concern in het slechtste scenario voor een schokgolf in de financiële markten zal zorgen.

Kredietbeoordelaar Fitch Ratings waarschuwt beleggers nu voor een zeer hoog kredietrisico als ze in zee gaan met Evergrande. Wanbetaling is volgens Fitch waarschijnlijk. “We geloven dat het kredietrisico hoog is, gezien de beperkte liquiditeit, de dalende verkopen, de druk om achterstallige betalingen aan leveranciers en aannemers te voldoen, en de beperkte voortgang bij de verkoop van bezittingen”, zegt Fitch.

Elektrische voertuigen

Wat dat laatste punt betreft, Evergrande heeft een dochterbedrijf dat in de elektrische voertuigen zit. De verkoop daarvan zou snel geld kunnen binnenbrengen. Maar Evergrande New Energy Vehicle Group is verliesmakend en de kopers staan niet bepaald in de rij.

Behalve met het afgenomen vertrouwen onder beleggers, heeft Evergrande te maken met een minder goed draaiende huizenmarkt in China. Volgens de Financial Times vielen de eigen verkopen van Evergrande in augustus met een kwart terug. Ook kortingen konden de vraag niet aanwakkeren.

Internationale investeerders dachten dat het bedrijf te groot was om om te vallen en staken hun geld in de bedrijfsobligaties van Evergrande. Maar Evergrande is geen staatsbedrijf en kan er niet zomaar op rekenen dat de Chinese staat bijspringt.

Ook de steenrijke pokervrienden van Hui likken hun wonden, meldt persbureau Bloomberg. Zij hielpen Hui wel vaker door zware tijden heen, als ze in een vrijgevige bui waren. Zes van hen staken in januari 3,4 miljard dollar in de e-auto’s van Evergrande. Ze beloofden die belegging twaalf maanden vast te houden. Tot dusver zijn ze 80 procent van hun inleg verloren.

Lees ook:

Chinese Uber is het slachtoffer van nieuwe regeldrift voor techbedrijven

Didi is de grootste speler op de taximarkt in China. Maar volgens de Chinese autoriteiten verzamelt Didi illegaal persoonsgegevens. Daarom beveelt het appwinkels om de app te verwijderen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden