Volkscongres

China mikt op voorzichtige groei van ongeveer 5 procent in 2023

De Chinese president Xi Jinping (links) met premier Li Keqiang tijdens de opening van de jaarlijkse vergadering van het Nationaal Volkscongres. Beeld AFP
De Chinese president Xi Jinping (links) met premier Li Keqiang tijdens de opening van de jaarlijkse vergadering van het Nationaal Volkscongres.Beeld AFP

China mikt in 2023 op een economische groei van “ongeveer 5 procent”. Dat blijkt uit een rapport van de regering dat zondag bij de opening van de jaarlijkse vergadering van het Nationaal Volkscongres, het Chinese parlement, werd gepubliceerd.

Redactie Trouw

Na drie jaar van groeivertraging als gevolg van de coronabeperkingen, “kent de Chinese economie een krachtig herstel”, zo staat in het rapport van uittredend premier Li Keqiang. Hij kondigde plannen aan om 12 miljoen banen te creëren in de steden om de werkloosheid daar terug te dringen.

Het gaat om een van de meest voorzichtige Chinese groeidoelstellingen in decennia. Voor afgelopen jaar had Peking nog een groei van 5,5 procent voorspeld, maar uiteindelijk groeide de economie maar met 3 procent.

In het rapport werd verder bekendgemaakt dat het Chinese militaire budget, het tweede grootste ter wereld na dat van de Verenigde Staten, in 2023 met 7,2 procent stijgt, iets meer dan het jaar ervoor het geval was. De regering is van plan om 1.553,7 miljard yuan (omgerekend 225 miljard dollar) uit te geven aan defensie, wat nog altijd drie keer minder is dan de VS.

Volgens experts geeft het officiële militaire budget van China echter slechts een deel van de werkelijke uitgaven weer, omdat veel uitgaven voor het Chinese leger ook onder andere begrotingen vallen. De toename van het militaire budget van China wordt scherp in de gaten gehouden door de internationale gemeenschap vanwege de gespannen relatie van het land met vooral de Verenigde Staten.

Herbenoeming president

Tijdens het Volkscongres dat negen dagen duurt, komen meer dan 3.000 parlementariërs bijeen in Beijing. De focus van de vergadering ligt op de economische en politieke koers van het land. Zoals altijd worden er weinig verrassingen verwacht op het zorgvuldig georkestreerde evenement. Premier Li Keqiang wordt na twee ambtstermijnen wellicht vervangen door Li Qiang en ook de herbenoeming voor nog eens vijf jaar van de Chinese president Xi Jinping staat op de agenda.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden