Handelsakkoord

China en de VS tekenen een akkoord met onzekere impact

null Beeld
Beeld

China en de Verenigde Staten ondertekenen woensdag een tekst, die niet meer dan een wapenstilstand brengt in de handelsoorlog, aldus critici.

Handenwrijvend kijkt de regering-Trump uit naar het ondertekenen, vandaag, van een handelsakkoord met China. Daarbij worden voor het eerst officieel details van de deal ­bekendgemaakt.

De afgelopen dagen lekten er al wel een paar uit. Die zullen belangrijke groepen aanhangers van Trump vermoedelijk bevallen. China gaat de komende twee jaar voor tweehonderd miljard dollar extra invoeren uit de VS. Onder andere de landbouw en de auto- en vliegtuigindustrie zullen hiervan profiteren. Om de sfeer verder te verbeteren, kondigden de VS aan dat ze China niet langer beschouwen als een land dat de wisselkoers van zijn munt manipuleert om concurrentievoordeel te halen.

Veel van de invoerrechten die de twee landen instelden tijdens hun handelsoorlog – en die juist de boeren in de VS hard troffen – blijven echter nog in stand. Het akkoord dat nu wordt getekend, is pas fase 1. Een aantal onderwerpen waarover China en de VS het niet eens konden worden, is doorgeschoven naar fase 2. Daartussen bevindt zich naar verluidt nog een aantal kwesties rond intellectueel eigendom. De VS willen dat China het moeilijker maakt om kennis van buitenlandse bedrijven zonder vergoeding over te nemen. Ook de eis dat buitenlandse bedrijven die een fabriek in China willen neerzetten altijd met een Chinees bedrijf moeten samenwerken, en daarmee hun kennis delen, moet wat de Amerikanen betreft verdwijnen. In hoeverre op dat punt in fase 1 al iets is bereikt, was gisteravond nog onduidelijk.

Het wordt niet gemakkelijk

Het is de vraag of het in fase 2 snel tot een akkoord zal komen. “We beginnen meteen met onderhandelen”, zei Donald Trump vorige week. “Ik denk dat ik misschien wacht met het afronden tot na de verkiezingen, want ik denk dat we dan een akkoord kunnen bereiken dat een beetje beter, misschien zelfs veel beter is.”

Van Chinese kant komen er signalen dat de onderhandelingen niet gemakkelijk zullen worden. Het account Taoran Notes op het Chinese socialemedianetwerk WeChat waarschuwde dat ‘de handelsoorlog nog niet voorbij is’. De afgelopen maanden leek dat account onofficieel de mening van de Chinese autoriteiten over de spanningen met de VS weer te ­geven.

Volgens Anil Gupta, hoogleraar aan de universiteit van Maryland, is het fase 1-akkoord niet meer dan een wapenstilstand in de handelsoorlog. “Er kan onmogelijk iets aan fase 2 gebeuren in 2020, omdat er nog onzekerheden zijn over de naleving van fase 1”, zei hij tegen de website Yahoo ­Finance.

Over de naleving zijn veel twijfels, alleen al om praktische redenen. Zo betekent de door China beloofde import van veertig tot vijftig miljard dollar per jaar aan landbouwproducten een verdubbeling. Het is de vraag of China zo veel tarwe en soja wel kan gebruiken. Het land heeft opvallend genoeg andere landen waaruit het die producten importeert, zoals Brazilië en Argentinië, nog niet gemeld dat het minder zal afnemen.

China voert de export in december flink op

China heeft zijn export in december flink opgekrikt. De goederenuitvoer steeg met 7,6 procent ten opzichte van een jaar eerder. Het was goed nieuws na krimpende export in november. Ook de import van het Aziatische land steeg fors in december, met 16,3 procent. De goederenhandel kreeg een impuls door het voorlopige handelsakkoord tussen China en

de Verenigde Staten, waarover vorige maand overeenstemming werd bereikt.

Bezien over het hele jaar leed ­China onder de handelsspanningen. De totale export van China groeide in 2019 slechts met 0,5 procent en de uitvoer naar de VS kwam 11 procent lager uit. Ook zakten de VS van de tweede naar de derde plaats op de lijst van de belangrijkste handelspartners van China.

Onder de voorwaarden van de ­zogeheten fase 1-handelsdeal gaat China waarschijnlijk meer landbouwgoederen uit de VS importeren. Volgens ingewijden gaat het om een toename van zestien miljard dollar per jaar.

Daarnaast zou Peking hebben toegezegd om binnen twee jaar nog eens tachtig miljard dollar aan extra industrieproducten en vijftig miljard dollar aan Amerikaanse energie te gaan importeren. Volgens een andere bron nemen de Chinezen ook voor 35 miljard dollar aan Amerikaanse diensten af.

Lees ook:

Wapenstilstand voor China en de VS is een feit

Het was nagelbijten, maar op de valreep voor een nieuwe ronde sancties bereiken China en de VS een akkoord.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden