Renteverlaging

China draaide aardig in 2021, maar moet alert blijven nu de groei vertraagt

Een luchtfoto van 39 gebouwen die ontwikkeld zijn door de Evergrande Group. De autoriteiten willen dat het project in Danzhou vernietigd wordt omdat de vergunningen niet in orde zijn.  Beeld Reuters
Een luchtfoto van 39 gebouwen die ontwikkeld zijn door de Evergrande Group. De autoriteiten willen dat het project in Danzhou vernietigd wordt omdat de vergunningen niet in orde zijn.Beeld Reuters

Het vierde kwartaal van 2021 was het slechtste kwartaal in meer dan een jaar voor China. Een renteverlaging moet de economie op gang helpen.

Hans Nauta

Ondanks energietekorten, problemen op de vastgoedmarkt en strenge coronamaatregelen is de Chinese economie vorig jaar met 8,1 procent gegroeid. Dat groeipercentage is iets hoger dan eerder werd verwacht, bijvoorbeeld door het Internationaal Monetair Fonds. Toch moet China alert zijn, want in de tweede helft van het jaar ging het minder hard dan in de eerste helft.

De vastgoedmarkt was altijd een belangrijke motor voor de Chinese economie. Maar in het vierde kwartaal kwam de grote projectontwikkelaar Evergrande in geldnood, net als enkele concurrenten. Door deze crisis zijn de investeringen in het vastgoed in het vierde kwartaal met 8 procent gedaald en de huisverkopen met bijna 20 procent. Evergrande is overigens nog niet failliet.

Daarnaast lijdt vooral de vraag naar diensten onder de nieuwe covidbesmettingen en de beperkingen die China instelt. Al met al werd de economie in het vierde kwartaal 4 procent groter dan in hetzelfde kwartaal een jaar eerder. Dat is het laagste kwartaalcijfer in meer dan een jaar. De groei voor 2021 valt relatief hoog uit, omdat het in 2020 zo slecht ging.

Schone auto’s en robots

De energietekorten troffen vooral de Chinese industrie, maar die is vorig jaar toch met bijna 10 procent gegroeid. Vooral de schone auto’s (plus 146 procent) en de industriële robots (plus 45 procent) rolden in hoog tempo de fabriek uit.

China heeft verder niets te klagen over de export van goederen. Die steeg in het vierde kwartaal met 21 procent. Rekening houdend met de gestegen exportprijzen ligt de groei een stuk lager, namelijk 10 procent.

Hoewel covidbesmettingen in fabrieken en havens voor problemen zorgen, verwacht Tommy Wu, hoofdeconoom China bij Oxford Economics, geen grote verstoringen in de maakindustrie en de export. Extreme situaties uitgezonderd. “De eerdere ervaringen suggereren dat covidbeperkingen weliswaar voor lokale verstoringen zorgen in China’s productie, maar dat ze opgeteld geen grote effecten lijken te hebben”, zegt Wu in een commentaar.

De groei zal in 2022 beperkt blijven, voorspelt Wu. “We verwachten dat de neergang van de vastgoedmarkt aanhoudt in de eerste helft van dit jaar, waarna de activiteiten zich weer enigszins herstellen. Verder achten we het onwaarschijnlijk dat China zijn harde aanpak van Covid-19 voor het einde van het jaar versoepelt.” Daarom zal de consumptiegroei tegenvallen.

Een renteverlaging om de economie te steunen

De Chinese centrale bank heeft maandag besloten om het belangrijkste rentetarief voor het eerst in bijna twee jaar te verlagen. Daarmee hoopt de centrale bank het economische herstel aan te jagen. Vergeleken met veel westerse landen is de inflatie voor Chinese consumenten bescheiden. Dus daar hoeft de centrale bank zich geen zorgen over te maken.

Overheidssteun legt een bodem onder de economische groei, zegt Wu. Dat voorkomt dat de groei in 2022 onder de 5 procent zakt. Hij rekent op extra uitgaven voor de infrastructuur en voldoende steun voor de vastgoedsector.

Iris Pang, hoofdeconoom China van ING, waarschuwt nog voor een ‘mogelijke landmijn’. De handelsoorlog tussen China en de Verenigde Staten zou weer kunnen oplaaien. Momenteel gaan de VS de confrontatie met China aan op het gebied van technologie, bijvoorbeeld door Chinese bedrijven op de zwarte lijst te zetten.

Maar inmiddels is ook het handelsakkoord voorbij dat zij begin 2020 hadden afgesloten. En geen van beide landen is de onderlinge afspraken nagekomen. Zo zou China veel meer landbouwproducten van de VS kopen dan in werkelijkheid is gebeurd. Hierdoor kan de handelsrelatie verder verslechteren, zegt Pang.

Lees ook:

De Amerikaanse export moet nog even bijkomen van de handelsoorlog met China

China koopt niet zoveel van de VS als het had beloofd. Dat komt mede door de schade die de Amerikaanse industrie opliep tijdens de handelsoorlog.

Stroomcrisis in China veroorzaakt grote problemen voor de textielindustrie, Apple, Tesla en chipmakers

Chinese bedrijven, vooral in belangrijke industriële regio’s, worden zwaar geraakt door een stroomtekort. Ook huishoudens kampen met problemen. Kenners vrezen een crisis.

Russische roulette in China: hoe lang houdt het land zijn zero-covidbeleid nog vol?

De Chinese overheid neemt zelfs bij een enkele coronabesmetting geen halve maatregelen. Maar hoelang kan zij dit zero-covidbeleid volhouden?

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden