Soepel dagje

Chaos in de Rotterdamse haven na brexit? Welnee

In het Rotterdamse havengebied zijn zo'n 700 parkeerplaatsen geregeld voor chauffeurs die naar Engeland willen, maar hun papieren niet op orde hebben.  Beeld ANP
In het Rotterdamse havengebied zijn zo'n 700 parkeerplaatsen geregeld voor chauffeurs die naar Engeland willen, maar hun papieren niet op orde hebben.Beeld ANP

De eerste normale werkdag na de brexit verliep rustig in de Rotterdamse haven. ‘Het liep bijna op rolletjes.’

Koos Schwartz

Koos Schwartz

redactie economie

Een beetje zenuwachtig waren ze bij het Havenbedrijf van Rotterdam wel afgelopen maandag. Zou 4 januari, de eerste normale werkdag sinds het vertrek van het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie, een beetje ‘normaal’ verlopen? Of zou het, ondanks alle voorbereidende werkzaamheden van het Havenbedrijf, de douane, Rijkswaterstaat en andere instanties, toch een chaos worden in en rond de haven?

Maar zie, zo chaotisch als de besluitvorming rond de brexit de afgelopen jaren verliep, zo ordelijk ging het er maandag aan toe in de Rotterdamse haven. Geen chaos, geen lange files, geen grote hoeveelheden chauffeurs die de veerboten niet op mochten ­omdat hun papierwerk niet brexitproof was. “Het verliep niet helemaal vlekkeloos, maar wel goed”, zegt een woordvoerder van het Havenbedrijf. “Het liep bijna helemaal op rolletjes”, meldt de zegsman van Portbase, het bedrijf waar ondernemingen zich moeten aanmelden als zij spullen naar het Verenigd Koninkrijk willen exporteren en waar zij moeten melden welke spullen dat zijn.

Geen vrachtwagenchauffeur mist zijn ferry

Slechts een handjevol chauffeurs had zijn papierwerk maandag niet op orde, zegt Leon Willems van het ­Havenbedrijf. Zij werden, zoals vooraf al aangekondigd, naar een van de speciaal daarvoor aangewezen parkeerplaatsen in het havengebied gedirigeerd en kregen daar de gelegenheid om contact te zoeken met hun ­opdrachtgevers en hun formulieren alsnog op orde te krijgen.

Dat lukte, zegt Willems. Uiteindelijk is er volgens hem geen vrachtwagenchauffeur geweest die maandag zijn ferry heeft gemist. Het gros van de ongeveer 700 beschikbare parkeerplaatsen bleef onbenut. Volgens Portbase is het overgrote deel van de handel die geëxporteerd moet worden naar het Verenigd ­Koninkrijk aangemeld. Vrijdag, zaterdag en zondag kwamen er nog 31 meldingen van bedrijven bij, maandag waren dat er 53. “Dat zijn de bedrijven die het op het allerlaatst lieten aankomen”, constateert de woordvoerder.

Of het de komende dagen en weken allemaal ook zo voorspoedig verloopt, is moeilijk te zeggen. Willems sluit niet uit dat dat niet het geval zal zijn. Maar hoopvol stemt de gang van zaken op maandag wel, vooral omdat het op de ferry’s behoorlijk druk was. Ondanks de lockdown in Engeland en ondanks het gehamster aan de vooravond van de brexit – zowel in Engeland als in de landen van de EU werd uit vrees voor de consequenties van de brexit veel ingeslagen – was het volgens het Havenbedrijf en Portbase hoogstens een beetje minder druk dan op andere werkdagen. De twee avond-overtochten van Stena Line zaten zelfs helemaal vol.

Ook de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit kwam de eerste dagen na de brexit goed door, meldt een woordvoerder. De dienst moet, sinds de brexit is ingegaan, zowel levende dieren als bederfelijke waren controleren die naar het Verenigd Koninkrijk gaan.

Lees ook:

Op weg naar Engeland en geen papieren? In Vlaardingen kun je terecht op de brexitparkeerplaats

In Vlaardingen verrijst een opvangplek voor vrachtwagens. Chauffeurs worden daar naartoe verwezen die de ferry naar Engeland op willen maar hun papierwerk niet in orde hebben.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden