null

Federal Reserve

Centrale bank VS verhoogt rente wéér en gaat dat waarschijnlijk vaker doen

Beeld AH

De Amerikaanse centrale bank heeft het belangrijkste rentetarief in de Verenigde Staten met 0,75 procentpunt verhoogd om de hoge inflatie te beteugelen.

Redactie Trouw

Het betekende de vierde rentestap van de Federal Reserve op rij dit jaar waarvan de laatste drie keer de rente met driekwart procentpunt omhoog ging. De verwachting is dat de Fed de rente de komende tijd verder zal verhogen.

De kans op een forse rentestap nam eerder deze maand flink toe nadat de inflatie in de grootste economie van de wereld wel iets afkoelde, maar veel minder dan waar door kenners in doorsnee rekening mee werd gehouden. De eerdere pogingen van de Fed om de hoge inflatie te beteugelen leken daarmee nog niet helemaal het gewenste effect te hebben. Door de verhoging staan de rentetarieven tussen de 3 en en 3,25 procent.

Beleggers vrezen dat de sterke renteverhogingen door de centrale banken een wereldwijde recessie zullen veroorzaken. Beleidsmakers hebben eerder gezegd de pijn te nemen van economische vertraging door de rentestappen. Veel aandacht zal uitgaan naar de toelichting van Fed-baas Jerome Powell. De Fed herhaalde dat de centrale bank alles zal doen wat nodig is om de inflatie te bestrijden.

Inflatierisico's

In een verklaring woensdag na een tweedaagse bijeenkomst in Washington herhaalde de Fed dat het “zeer alert is op inflatierisico’s”. De centrale bank zei ook dat verdere verhogingen van de rente gepast zullen zijn” en “is vastbesloten om de inflatie terug te brengen naar de doelstelling van 2 procent”.

Het besluit om de rente te verhogen was unaniem. Powell en zijn collega’s, werden eerder bekritiseerd omdat ze aanvankelijk traag reageerden op de toenemende prijsdruk. Die achterstand is door het “agressieve beleid” ingehaald. De laatste keer dat de Fed de rente met een dergelijk tempo omhoog gooide was vier decennia geleden onder toenmalig Fed-baas Paul Volcker.

Lees ook:

Voorzitter centrale bank VS: maand minder prijsstijging geen reden om rente niet verder te verhogen

De inflatie in de VS lijkt op de terugtocht te zijn, maar dat is voor de Amerikaanse centrale bank geen reden om de aanval te staken.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden