Thuiswerken

CBS: thuiswerkers maken overuren in coronatijd

Werknemers werken gemiddeld vier uur per week over vanuit huis, meldt het Centraal Bureau voor Statistiek. Beeld ANP
Werknemers werken gemiddeld vier uur per week over vanuit huis, meldt het Centraal Bureau voor Statistiek.Beeld ANP

Werknemers die tijdens de coronacrisis weleens thuiswerken, werken gemiddeld vier uur per week over. Dat meldt het Centraal Bureau voor Statistiek.

Barbara Vollebregt

We werken meer thuis, en overwerken hoort daar bij. Volgens nieuwe cijfers van het CBS werken mensen die (deels) thuiswerken tijdens de coronacrisis gemiddeld vier uur per week onbetaald over aan de keukentafel.

Het CBS heeft gekeken naar de thuiswerkcijfers in het tweede kwartaal van dit jaar. In die maanden - april, mei en juni - waren er in ons land 6,5 miljoen werknemers aan het werk, 1 op de 5 deed dat (deels) vanuit huis.

“Waarschijnlijk ligt het daadwerkelijke aantal thuiswerkers nog een stuk hoger”, zegt hoofdeconoom Peter Hein van Mulligen er maar meteen bij. “Dit is een steekproef. Voor een uitgebreider onderzoek moeten we wachten op de cijfers over het hele jaar.”

De reden voor het overwerken is niet onderzocht. Eerder waarschuwde vakbond FNV er al voor dat meer thuiswerken kan leiden tot meer overwerken. “We zien dat reistijd vaak wordt vervangen door werktijd”, zei José Kager, woordvoerder van de vakbond.

Gekeken naar beroepsgroepen zijn het ICT’ers, managers, creatievelingen, taalkundigen en mensen met een pedagogisch beroep die het vaakst vanuit de eigen woning werken. Van de ICT-medewerkers werkte in april, mei en juni 40 procent thuis, een jaar geleden lag dat aantal nog rond de twintig procent.

Hoger geschoolden werken vaker thuis

In de creatieve en taalkundige beroepen is dit jaar ook een groter deel van de werknemers gaan thuiswerken. Bij managers en werknemers in pedagogische beroepen is het verschil met vorig jaar minder groot omdat deze in 2019 ook al vaak vanuit huis aan de slag gingen. In bijna alle beroepsgroepen is het zo dat degenen die hoger geschoold zijn vaker thuiswerken.

De mate van thuiswerken hangt sterk samen met de mogelijkheid om dit te kunnen doen. “In veel beroepen is thuiswerken helemaal geen optie, ook niet tijdens deze crisis”, zegt hoofdeconoom Peter Hein van Mulligen. Lachend: “Een agent kan natuurlijk niet vanuit zijn eigen huis een boef inrekenen”.

Thuiswerken is vaak ook geen optie voor timmermannen en loodgieters, werknemers met technische beroepen. Net als mensen in dienstverlenende beroepen (zoals kapper, schoonmaker en barkeeper) en beroepen in het transport en de logistiek (denk aan chauffeurs, laders, lossers, maar ook vakkenvullers). Vorig jaar viel ruim de helft van de Nederlandse werknemers onder een van deze beroepsgroepen.

Zelfstandigen zijn niet in de cijfers meegenomen. Het CBS kan wel zeggen dat zowel in het tweede kwartaal van 2020 als daarvoor de meeste zelfstandigen wel eens of regelmatig thuis werkten.

Lees ook:

Thuiswerken lijkt een blijvertje, ook na corona

Het thuiswerken gaat goed, dus gaan we nog wel terug naar kantoor?

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden