Groei

CBS: productie Nederlandse industrie was in juli op het hoogste niveau ooit

 De transportmiddelenindustrie had last van de wereldwijde chiptekorten. Beeld ANP
De transportmiddelenindustrie had last van de wereldwijde chiptekorten.Beeld ANP
ANP

De Nederlandse industrie raast de laatste maanden voort in de zesde versnelling. Nog nooit lag de gemiddelde dagproductie hoger dan in de afgelopen julimaand, becijfert het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Een zware dip in tijden van lockdowns en klemmende thuisblijfadviezen. Gevolgd door een ongekende hausse die alle normale groeicijfers overtreft. Bijna elke economische indicator vertoont de laatste maanden ongeveer hetzelfde verloop, met een hoge piek na een diep dal. De laatste maandcijfers van de Nederlandse industrie – die van juli – vormen daar geen uitzondering op. Nog nooit lag het productieniveau zo hoog, blijkt uit cijfers van het CBS.

Recente piek veel hoger

Daarmee is de recente piek voor de industrie inmiddels veel hoger dan het dal diep was. De gemiddelde dagproductie lag niet alleen 14,1 procent hoger dan in juli 2020, toen de naweeën van de eerste coronagolf nog duidelijk voelbaar waren. Ook de productie van juli 2019, voor de coronacrisis dus, werd met 9 procent overtroffen. Dat beeld is al een aantal maanden terug te zien: ook in maart, april, mei en juni steeg de gemiddelde dagproductie dit jaar harder dan dat die in 2020 kromp – en kwam daarmee telkens boven het niveau van 2019 uit.

De groei was aanwezig in ruim driekwart van alle onderdelen van de industrie. Zo produceerde de machine-industrie haast twee derde meer dan een jaar eerder. De transportmiddelenindustrie zag de productie echter met 6 procent krimpen. In deze branche, die onder meer auto- en vrachtwagenproducenten bevat, hadden bedrijven last van de wereldwijde chiptekorten en moesten enkele fabrieken om die reden worden stilgelegd.

Ondernemers in de industrie werden in augustus minder positief, stelde het CBS verder. Al ligt het vertrouwen nog altijd ruim boven het gemiddelde van de afgelopen twintig jaar.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden