null

Coronaherstel

CBS: productie Nederlandse industrie op hoogste niveau ooit

Beeld AH
ANP

De productie in de Nederlandse industrie is in november met 10,6 procent gestegen ten opzichte van een jaar eerder. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) lag de productie daarmee op het hoogste niveau ooit. Een maand eerder kwam de groei uit op 9,9 procent.

De Nederlandse industrie profiteert van het sterke economische herstel van de coronacrisis, die in 2020 nog voor flinke tegenwind zorgde. In het voorjaar van 2020 kromp de productie snel en in mei 2020 werd een dieptepunt bereikt. Daarna werd een stijgende lijn ingezet.

Bijna driekwart van alle bedrijfsklassen in de industrie produceerde in november meer dan in dezelfde maand een jaar eerder. Van de grotere branches realiseerde de machine-industrie met bijna 59 procent opnieuw de grootste groei.

In december 2021 waren ondernemers in de industrie volgens het statistiekbureau weliswaar minder positief dan een maand eerder, maar het producentenvertrouwen lag ruim boven het langjarig gemiddelde.

In Duitsland, een belangrijke afzetmarkt voor de Nederlandse industrie, nam het producentenvertrouwen in december toe na vijf maanden daling op rij, aldus de Ifo-index die dat vertrouwen meet. Ondernemers waren optimistischer over de verwachte bedrijvigheid, maar wat minder positief over de huidige bedrijvigheid. De gemiddelde dagproductie van de Duitse industrie kromp volgens het Duitse statistiekbureau Destatis in november met 2,4 procent in vergelijking met een jaar eerder.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden