Economie

CBS: omzet horeca afgelopen kwartaal bijna gelijk aan voor corona

Een leeg terras in Haarlem in de avonduren.  Beeld ANP
Een leeg terras in Haarlem in de avonduren.Beeld ANP

De omzet van de horeca was in het derde kwartaal bijna even hoog als voor het uitbreken van de coronacrisis.

Redactie Trouw

In de maanden juli, augustus en september stegen de opbrengsten dankzij versoepelingen van de coronamaatregelen fors, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Hotels lijden nog het meest onder de pandemie.

Eet- en drinkgelegenheden en hotels hoorden bij de zwaarst getroffen bedrijven door de coronacrisis, omdat ze veelal gesloten moesten blijven of internationale gasten wegbleven. Het verschil in omzet tussen het tweede en het derde kwartaal van 2021 is dan ook groot. Volgens het CBS steeg de omzet tussen die twee periodes met bijna 54 procent. Ten opzichte van het derde kwartaal van 2020 zette de horeca 15 procent meer om.

Het CBS keek ook naar de verschillende soorten horecabedrijven. Cafés boekten in het derde kwartaal bijna 90 procent meer omzet dan in de voorgaande drie maanden. Bij restaurants namen de opbrengsten met bijna driekwart toe. Fastfoodrestaurants, snackbars en cafetaria's konden tijdens lockdowns nog veel mensen bedienen omdat afhalen en bezorgen vaak mocht. Zij zagen de omzet tussen de twee kwartalen met iets meer dan 18 procent stijgen.

In vergelijking met het tweede kwartaal nam de omzet van hotels het snelst toe. Hun omzet verdubbelde. Maar tegelijkertijd zijn zij nog het verst verwijderd van de inkomsten die ze voor de uitbraak van de pandemie hadden. Vergeleken met het derde kwartaal van 2019 lagen de opbrengsten bijna een kwart lager. Kantines en cateringbedrijven hadden nog altijd 14 procent minder omzet dan twee jaar eerder. Cafés liepen 4,4 procent achter op het niveau van voor de coronacrisis. Dat de horeca als geheel nagenoeg evenveel omzette als voor corona komt door de restaurants. Die hadden volgens het CBS 10 procent meer omzet dan twee jaar terug.

Korte duur

De opleving van de horeca is waarschijnlijk van korte duur. Door een sterke stijging van het aantal nieuwe coronabesmettingen heeft het kabinet opnieuw lockdownmaatregelen ingevoerd. Sinds zondag moeten eet- en drinkgelegenheden tussen 17.00 uur en 05.00 uur gesloten blijven. Dit betekent dat restaurants en cafés die vooral 's avonds gasten ontvangen zo goed als volledig gesloten zijn. Vanwege de nieuwe maatregelen komt de demissionaire regering ook opnieuw met steunpakketten voor getroffen ondernemers.
Noot voor de redactie, niet voor publicatie:

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden