Betalingsuitstel

CBS: 9,8 miljard aan uitgestelde belastingbetalingen voor bedrijven

Nederlandse bedrijven hebben vanwege de coronacrisis massaal uitstel van betaling aangevraagd en gekregen bij de Belastingdienst. Inmiddels hebben 128 duizend bedrijven een pauze gekregen bij het betalen van belasting, meldt het Centraal Bureau voor Statistiek. In totaal is er tussen 1 april en 12 juni op die manier 9,8 miljard euro aan belastinginkomsten op de lange baan geschoven, bedoeld om ondernemers wat lucht te geven tijdens de coronacrisis.

De bedrijven met belastinguitstel beslaan slechts 7 procent van alle bedrijven in Nederland, maar dat komt vooral doordat Nederland veel zelfstandigen kent. In aantal beslaan zij driekwart van het bedrijfsleven, terwijl maar 5 procent van hen uitstel van belastingbetaling heeft aangevraagd. Van de middelgrote bedrijven met 10 tot 250 personeelsleden verkreeg één op de drie het uitstel. Dat kan gaan over inkomensbelasting, maar ook over winstbelasting, loonheffingen of omzetbelasting. 

152.000 ondernemers geholpen

Met name de horeca maakt veel gebruik van het aanbod van de fiscus, gevolgd door de cultuur- en recreatiesector. Ondernemers kunnen het uitstel tot 1 oktober aanvragen, met een mogelijkheid tot verlenging. Banken hebben bovenop de overheidssteun nog eens 152.000 ondernemers geholpen, onder meer door aflossingen uit te stellen. 

De steunmaatregelen van de overheid hebben veel bedrijven geholpen, maar zijn wel te algemeen opgesteld, vindt MKB-Nederland. Volgens voorzitter Jacco Vonhof is meer maatwerk nodig. Zo zou er een grote groep middelgrote bedrijven zijn die kampt met hoge vaste lasten, terwijl hun sector nog zo goed als dicht zit. “Voor deze economisch zeer belangrijke groep bedrijven is de compensatie voor het geleden omzetverlies te beperkt”, zei Vonhof maandag. “Daardoor komen gezonde bedrijven onnodig in problemen en kunnen zij onmogelijk de benodigde investeringen doen die nodig zijn om toekomstige groei te realiseren.”

Lees ook:

IMF: Het coronavirus zal de wereld 10 biljoen euro kosten

Hoofdeconoom Gita Gopinath van het IMF verwacht dat de armoedekloof wereldwijd uitdijt vanwege de coronacrisis. De wereldeconomie krimpt nog harder dan eerder voorspeld. En de armoedekloof gaat ook weer groeien, stelt het IMF.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden