Armoedebestrijding

Cacaoboeren in West-Afrika die hun kinderen naar school sturen, kunnen bijna 500 euro krijgen van Nestlé

Cacaoboeren in Ghana drogen hun bonen op het erf voor hun huis.  Beeld Sven Torfinn, ANP
Cacaoboeren in Ghana drogen hun bonen op het erf voor hun huis.Beeld Sven Torfinn, ANP

Wie in West-Afrika zijn kinderen naar school stuurt, cacaobomen snoeit, schaduwbomen bijplant en voor aanvullende inkomsten zorgt, kan bijna 500 euro krijgen van Nestlé.

Hans Nauta

Nestlé gaat op grote schaal geld overboeken naar cacaoboeren in West-Afrika. De producent van chocoladeproducten zoals KitKat en Smarties hoopt zo meer te bereiken in de strijd tegen kinderarbeid en armoede. Boeren kunnen bijna 500 euro per jaar tegemoet zien als ze aan de voorwaarden voldoen.

Het Zwitserse Nestlé verwerkt de cacao van zo’n 160.000 boerenfamilies uit Ghana en Ivoorkust, wat wereldwijd de belangrijkste cacaolanden zijn. Het is de bedoeling dat de boeren 100 Zwitserse frank (96 euro) krijgen overgeboekt als ze hun kinderen naar school sturen en niet aan het werk zetten op de boerderij. Kinderarbeid is in beide landen een groot probleem.

Nog eens 100 frank krijgen de boeren als ze hun cacaobomen goed snoeien, wat de oogst enorm verbetert. Daar komt weer 100 frank bovenop voor boeren die schaduwbomen planten op hun land. Dat zorgt voor een vochtiger klimaat en is ook goed voor de biodiversiteit. Verder krijgen ze 100 frank als ze extra inkomsten zoeken, zoals kippen of bijen houden. Dat maakt ze minder afhankelijk van cacao.

Een vijfde van het inkomen erbovenop

Wie aan alle vier voorwaarden voldoet, krijgt een bonus van 100 frank. Opgeteld 481 euro per jaar. Dat is ruim een vijfde van het inkomen van een gemiddelde cacaoboer in Ivoorkust, die volgens het Tropeninstituut 2100 euro per jaar verdient. Na twee jaar zakt het bedrag dat Nestlé verstrekt naar 250 frank.

Al met al is Nestlé van plan de investeringen in een duurzame bedrijfsvoering te verdriedubbelen tot 1,3 miljard dollar in 2030, zei topman Mark Schneider van Nestlé donderdag bij de online presentatie. In 2020 had zijn bedrijf een omzet van 81 miljard euro en een nettowinst van bijna 12 miljard euro.

Premier Patrick Achi van Ivoorkust (onder) en topman Mark Schneider van multinational Nestlé bij de presentatie van een plan dat boeren aan een beter inkomen moet helpen. Beeld rv
Premier Patrick Achi van Ivoorkust (onder) en topman Mark Schneider van multinational Nestlé bij de presentatie van een plan dat boeren aan een beter inkomen moet helpen.Beeld rv

“Dit is een geheel nieuwe aanpak, gericht tegen de grondoorzaak van veel problemen”, zegt Milan Slikker, directeur chocolade bij Nestlé Nederland. “Dat is het feit dat cacaoboeren geen leefbaar inkomen verdienen.” Dat vergroot de kans op kinderarbeid en maakt het moeilijk voor boeren om hun bedrijf te verbeteren.

Nestlé wil het geld overmaken naar de mobieltjes van de boeren. “Bij een gezin gaat de helft naar de man en andere helft naar de vrouw”, zegt Slikker. “Dat helpt vrouwen aan geld waarmee ze naar eigen inzicht kunnen investeren.”

Effect van de geldtransfers

Inmiddels heeft Nestlé de helft van alle toeleverende boeren in beeld. In 2025 moeten ze allemaal bekend zijn. Het betaalplan is vorig jaar getest op duizend boerenfamilies en dit jaar kunnen 10.000 boeren hun eerste overboeking ontvangen, zegt Slikker. In 2030 moet het programma volledig draaien. Het Tropeninstituut in Amsterdam onderzoekt het effect van de geldtransfers.

Voor veel cacaoboeren in West-Afrika ligt een leefbaar inkomen buiten bereik, ook als de cacaoprijs flink zou stijgen, blijkt uit onderzoek van Universiteit Wageningen. Zij bezitten namelijk te weinig land of hebben te weinig omzet om flink te profiteren van een hogere prijs.

Het extra geld van Nestlé staat los van de omzet van een boer. Het bedrag is niet genoeg om het gat tussen het echte inkomen en het leefbaar inkomen te dichten. Toch noemt premier Patrick Achi van Ivoorkust het initiatief heel belangrijk voor zijn land.

Lees ook:

Voor veel cacaoboeren is een leefbaar inkomen onrealistisch. Zij zijn meer geholpen met ander werk

Ook als de cacao-opbrengsten van Ghana en Ivoorkust verdubbelen, hebben de meeste cacaoboeren geen fatsoenlijk inkomen. Hun land en oogst zijn te klein en de prijzen te laag.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden