Arbeidsvoorwaarden

Cabinepersoneel Ryanair dreigt met zomerstaking door heel Europa

null Beeld AFP
Beeld AFP

Cabinepersoneel van Ryanair dreigt deze zomer actie te gaan voeren door heel Europa.

ANP

Directe aanleiding daarvoor is het vastlopen van de onderhandelingen in Spanje. Daar liep de budgetluchtvaartmaatschappij weg bij gesprekken over betere arbeidsvoorwaarden met twee vakbonden.

Die willen nu samen met vakbonden in België, Frankrijk, Italië en Portugal samenwerken bij acties als de Ierse maatschappij niet snel terugkeert naar de onderhandelingstafel. Ryanair heeft na een eerder conflict met vakbonden geen basis meer in Nederland.

Een grote actie in meerdere landen kan het herstel van Ryanair na de coronacrisis stevig dwarsbomen. Op de piek van het komende zomerseizoen wordt een vergelijkbaar aantal reizigers verwacht als in 2019, voordat corona de reissector in een diep dal stortte.

Staking in Italië

Ryanair is volgens Bloomberg weggelopen van de onderhandelingstafel nadat de Spaanse vakbonden waren gaan dreigen met stakingen. Het persbureau baseert zich op een brief van personeelsdirecter Darrell Hughes van de prijsvechter. Hughes zegt daarin dat de vakbonden ‘onrealistische eisen’ stelden en ‘weigerden om echt in gesprek te gaan’.

In Italië staakten piloten en cabinepersoneel van verschillende budgetluchtvaartmaatschappijen, waaronder Ryanair, woensdag al. Daar wil het personeel beter betaald worden en onder meer makkelijker verlof kunnen aanvragen.

Lees ook:

Heeft het businessmodel van Schiphol en KLM zijn langste tijd gehad?

De Kamer had het afgelopen week druk met de luchtvaart, met aandelen en met wachtrijen. Over de belangrijkste vraag werd nauwelijks gesproken.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden