Winkelketen

Burgerinitiatieven om de Hema te redden

Tompoucen van de HEMA in Eindhoven. Beeld ANP
Tompoucen van de HEMA in Eindhoven.Beeld ANP

Winkelbedrijf Hema moet in Nederlandse handen blijven en niet worden overgeleverd aan buitenlandse durfkapitalisten. Ook mag de winkelketen niet ten onder gaan. Dat vinden de initiatiefnemers van twee burgerinitiatieven: #welovehema, dat uitzoekt of het bedrijf door middel van crowdfunding gered kan worden, en HoudeHema, met PvdA-senator Mei Li Vos als drijvende kracht.

Het uit 1926 stammende warenhuis dreigt noodgedwongen uit handen van huidig eigenaar Marcel Boekhoorn te glippen. Maandag moet de bekende zakenman en miljardair een lening van 50 miljoen euro aflossen aan schuldeisers. Die zijn volgens mediaberichten wel bereid een groot deel van de schuld kwijt te schelden, maar dan willen ze zelf aandelen krijgen in HEMA.

"Dat mag niet gebeuren", vindt Arjan Leest, merkenstrateeg en een van de initiatiefnemers van de actie om HEMA te hulp te schieten. Hij is bang dat de schuldeisers geen hart hebben voor het bedrijf. Volgens hem zijn buitenlandse investeerders er ook de oorzaak van dat HEMA jarenlang is "leeggetrokken". Daardoor kampt HEMA al jaren met een schuldenlast van honderden miljoenen euro's.

Samen met enkele oud-medewerkers van HEMA heeft Leest een website opgezet waar mensen zich kunnen melden als ze willen investeren in de oer-Hollandse winkelketen. Het project bevindt zich nog in een verkennende fase, maar de initiatiefnemers zijn wel ambitieus. Leest hoopt "richting de 100 miljoen euro" te verzamelen om HEMA bijvoorbeeld een lening te kunnen verschaffen of geld te steken in aandelen. "Iemand wil misschien 50 euro geven, de ander 100, 500 of duizend euro. Als een miljoen Nederlanders dat doen, loopt het bedrag aardig op.”

Hou de Hema wil er een coöperatie van maken.

Daarnaast werd vandaag bekend dat ook het initiatief HoudeHema, met als drijvende kracht PvdA-senator Mei Li Vos een gooi wil doen om de Hema in Nederlandse handen te houden. Volgens Vos zijn haar plannen, waarbij ze naar eigen zeggen de steun weet van werknemers, vakbond AVV, ict-bedrijf The Share Council en beursplatform NXChange, in een verder stadium.

Ligt het aan Vos en haar partners is HEMA in 2026, honderd jaar na oprichting van de Hollandsche Eenheidsprijzen Maatschappij Amsterdam, een coöperatie, met als doel duurzame continuïteit van de keten. Zowel werknemers, klanten, franchisenemers als toeleveranciers kunnen lid worden van de coöperatie. Daarmee worden volgens haar de belangen van alle partijen rondom de HEMA goed behartigd. “Het moet eens klaar zijn met het financiële fantasiewerk”, benadrukt ze.

Ze noemt het idioot dat de winkelketen het momenteel zo moeilijk heeft. Ze beschuldigt roofkapitalisten ervan het goedlopende bedrijf leeggetrokken te hebben en daarna te hebben volgehangen met schulden. “Wij willen laten zien dat je met werknemers, klanten, ondernemers en geduldig kapitaal een bedrijf kan overnemen. We willen ook laten zien hoe verschillende stakeholders kunnen ondernemen zonder werknemers uit te knijpen.”

Maandag moet Boekhoorn 50 miljoen overmaken

HEMA zelf is momenteel in onderhandeling met schuldeisers om tot een oplossing te komen voor de “te hoge” schulden. Achter de schermen vinden naar verluidt ook gesprekken plaats tussen eigenaar Marcel Boekhoorn, de directie van HEMA en de schuldeisers. Daarbij zou ook de overheid meepraten. Maandag moet Boekhorn een lening van 50 miljoen euro aflossen.

Lees ook:

Schuldeisers willen Hema overnemen van eigenaar Boekhoorn

Raakt zakenman Marcel Boekhoorn na nog geen twee jaar Hema kwijt aan schuldeisers? Er ligt in elk geval een voorstel.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden