Coronacrisis

Brussel geeft groen licht voor staatssteun aan KLM

null Beeld Reuters
Beeld Reuters

De Europese Commissie stemt in met steunpakket van de Nederlandse overheid aan luchtvaartmaatschappij KLM, ter waarde van 3,4 miljard euro.

De steun bestaat uit een directe lening van 1 miljard euro met een looptijd van 5,5 jaar, en overheidsgaranties tot 90 procent op kredieten bij elf banken, ter waarde van 2,4 miljard euro.

Eurocommissaris Margrethe Vestager (mededinging) zegt dat KLM een zeer belangrijke rol speelt voor de Nederlandse economie, wat betreft werkgelegenheid en luchtvaartverbindingen. “De crisis heeft de luchtvaartsector buitengewoon hard getroffen. Dit steunpakket zal KLM van de liquiditeit voorzien die het dringend nodig heeft om de impact van de coronacrisis te weerstaan.”

Air France kreeg eerder al 7 miljard steun van de Franse overheid. Daarmee komt de staatssteun aan Air France-KLM als geheel op 10,4 miljard euro.

Er zijn wel voorwaarden verbonden aan de steun. Zo moet KLM de kosten structureel met 15 procent verlagen. Het lijkt uitgesloten dat dat kan, zonder dat er banen worden geschrapt. Daarnaast zou KLM van alle werknemers een loonoffer vragen.

Vakbonden bij KLM maakten eerder bezwaar tegen de voorwaarden en eisen alsnog inspraak in de reorganisatieplannen. Volgens internationale regels mogen vakbonden meepraten over reorganisaties. KLM zou ook een eerder afgesproken loonsverhoging van 2,5 procent, die per 1 augustus zou worden doorgevoerd, tot nader order willen uitstellen. Hier zien de bonden niets in, ook omdat nog geen zicht is op het totaalpakket aan maatregelen om de kosten omlaag te krijgen.

In de eerste ronde van de loonsubsidie die de overheid ter beschikking stelde, was KLM een grootverbruiker. De overheid betaalde de vliegmaatschappij en verschillende onderhouds- en cateringonderdelen van het bedrijf ruim 304 miljoen euro om de loonkosten deels te dekken.

Lees ook:

140.000 bedrijven vonden tijdens de lockdown de weg naar het subsidieloket

Behalve KLM en Booking.com vonden ook wokrestaurants en brillenwinkels de weg naar het subsidieloket in de coronacrisis. Zo’n 140.000 aanvragen voor overheidssteun werden goedgekeurd, blijkt uit een overzicht van het UWV.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden