Belastingontwijking

Brussel breidt onderzoek Nederlandse belastingdeal Ikea uit

Ikea gaat weer open, 28 april. Beeld Werry Crone
Ikea gaat weer open, 28 april.Beeld Werry Crone

De Europese Commissie breidt haar diepgaande onderzoek naar belastingdeals in Nederland in 2006 en 2011 met meubelgigant IKEA uit.

Het oorspronkelijke onderzoek begon in 2017 en draait om een constructie met intellectuele eigendomsrechten, waardoor dochterbedrijf Inter IKEA Systems minder belasting dan andere bedrijven zou hoeven te betalen. De commissie "breidt de reikwijdte van het onderzoek nu uit naar de jaarlijkse belastingaanslagen", meldt het dagelijks EU-bestuur.

Aanleiding is een verandering in de situatie van 2011, aldus de commissie. Inter IKEA Systems in Delft is begonnen met het aftrekken van afschrijvingen op die intellectuele eigendomsrechten op de jaarlijkse belastingaangifte. De Nederlandse Belastingdienst heeft dit volgens de commissie bevestigd. Brussel gaat nu onderzoeken of deze aftrek Inter IKEA Systems bevoordeelt en er mogelijk sprake is van ongeoorloofde staatssteun.

Om hoeveel geld het gaat is niet bekend. In een eerder onderzoek door de Groenen in het Europees Parlement naar belastingontwijking door IKEA werd een bedrag van bijna een miljard euro tussen 2009 en 2014 genoemd.

Wereldwijde doorvoerhaven

Nederland fungeert voor Ikea als wereldwijde doorvoerhaven van geld die de lokale winkels moeten betalen voor de merknaam en het concept van Ikea. Daarvoor betalen de vestigingen 3 procent van hun omzet aan een Nederlandse B.V. Dat gaat om grote bedragen: de totale omzet van Ikea bedroeg in 2016 ruim 34 miljard euro. Op basis van die omzet zou er jaarlijks ruim 1 miljard euro aan de Nederlandse B.V. worden betaald.

Dat geld blijft niet in Nederland, maar wordt doorgesluisd naar andere dochters van Ikea: tot 2012 ging het om een Luxemburgse holding, waar de inkomsten onbelast bleven. Toen die constructie op last van de Europese Commissie verboden werd, nam de Nederlandse BV het merkrecht en het concept over van Luxemburg, gefinancierd met een lening vanuit Liechtenstein. Sindsdien wordt de winst in Nederland gedrukt door de rentebetaling over die schuld.

De Belastingdienst heeft met Ikea geheime afspraken gemaakt over welk deel van die geldstroom in Nederland wordt belast. De Europese Commissie onderzoekt nu twee mogelijke misstanden. Ten eerste de vergoeding die de Nederlandse B.V. vóór 2012 aan Luxemburg betaalde, en ten tweede de verkoopprijs van het merkrecht aan de Nederlandse B.V.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden