Handelsverdrag

Britten sluiten handelsverdrag met Australië

Flessen Schotse whisky. Een groot handelsverdrag moet de handel tussen het Verenigd Koninkrijk en Australië bevorderen.  Beeld REUTERS
Flessen Schotse whisky. Een groot handelsverdrag moet de handel tussen het Verenigd Koninkrijk en Australië bevorderen.Beeld REUTERS

Voor Australiërs wordt Schotse whisky goedkoper, voor de Britten Australische wijn.

Schotse whisky en Britse auto’s, biscuit en keramiek worden goedkoper in Australië dankzij een nieuw vrijhandelsverdrag. Het is het eerste handelsverdrag dat het Verenigd Koninkrijk volledig tot stand heeft gebracht na de brexit van begin dit jaar.

De Britse premier Boris Johnson en zijn Australische collega Scott Morrison kwamen de belangrijkste punten overeen in Londen, maandagavond. Dinsdag werden de eerste resultaten bekendgemaakt en later komt het volledige verdrag naar buiten.

“Vandaag markeert een nieuwe dag in onze relatie met Australië, ondersteund door onze gedeelde geschiedenis en waarden”, zei Johnson over het akkoord. “Dit is het grootste en meest ambitieuze verdrag dat Australië met een ander land heeft gesloten”, zei Morrison.

Invoerheffingen verlaagd

Beide landen verlagen allerlei invoerbelastingen op elkaars producten. Dat moet de export stimuleren en voor extra banen en economische groei zorgen. Vorig jaar had de onderlinge handel een waarde van bijna 14 miljard Britse pond, ruim 16 miljard euro.

Voor Australië wordt het gemakkelijker om bijvoorbeeld wijn, zoetwaren en zwemkleding te verkopen in het VK. Volgens berekeningen schelen de lagere invoerbelastingen Britse huishoudens 34 miljoen pond per jaar.

Een ander voorbeeld is de export van Noord-Ierland naar Australië. Voor 90 procent gaat dat om machines en goederen die gebruikt worden in de Australische mijnbouw en recyclingsector. Hiervoor worden invoerheffingen geschrapt en douaneprocedures versimpeld.

Britse boeren hadden vooraf kritiek op het handelsverdrag, omdat hun Australische collega’s zich aan minder strenge welzijnseisen hoeven te houden. In het akkoord is nu afgesproken dat Britse boeren vijftien jaar lang worden beschermd tegen goedkopere Australische producten.

Toegangspoort

Verder belooft de Britse overheid de eigen boeren te helpen met de export naar andere markten rondom de Indische en Stille Oceaan. Het Verenigd Koninkrijk wil het vrijhandelsverdrag met Australië gebruiken als een toegangspoort naar die regio en zich aansluiten bij een groot handelsblok, het Trans-Pacific Partnership. Daaraan doen elf landen mee met opgeteld 9000 miljard pond aan bruto binnenlands product, waaronder Australië en Mexico.

Veel Britse industrieën lijden onder het vertrek uit de Europese Unie. In plaats van de soepele handelsstromen zoals de EU en het VK voorheen kenden, zijn er handelsbarrières bijgekomen, zoals extra papierwerk. Door het handelsverdrag met de EU, dat in december op het nippertje tot stand kwam, hoeven er meestal geen invoerheffingen te worden betaald.

Global Britain is de term die het Verenigd Koninkrijk gebruikt voor de ambitie om de handelsrelaties weer op niveau te brengen. Voordat Groot-Brittannië toetrad tot de gedeelde markt van Europa, in 1973, was Australië de meest lucratieve handelspartner voor de Britten.

Lees ook:

Boris Johnson ontwaart een toekomst van wereldformaat

Als gastheer van de G7 kan de Britse premier Boris Johnson zijn land weer even op de wereldkaart zetten. En dat komt goed uit, want zijn ambities voor ‘Global Britain’ zijn torenhoog.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden