Bank of England

Britse centrale bank optimistisch, heropening van de economie komt dichterbij

De Bank of England in Londen.  Beeld AFP
De Bank of England in Londen.Beeld AFP

Het Britse vaccinatieprogramma zorgt voor optimisme bij de Bank of England.

De Britse economie is momenteel 10 procent kleiner dan in het vierde kwartaal van 2019, vóór de crisis. Ook de maand januari droeg bij aan die krimp: brexit en een nieuwe lockdown zorgden voor een teruggang van 2,9 procent. Slecht nieuws, dat je ook positiever kunt uitleggen. Januari was minder zwak dan verwacht, merkt de Bank of England op. Gaat het goed of gaat het slecht? Het is maar waar je op rekent.

Uit de verklaring die gouverneur Andrew Bailey donderdag naar buiten bracht, spreekt meer optimisme over de nabije toekomst dan zorg en voorzichtigheid.

Aan het monetair beleid verandert even niets. De rente blijft 0,1 procent en de centrale bank gaat door met het opkopen van staatsobligaties. Eind vorig jaar werd besloten om dit programma met 150 miljard pond uit te breiden. Dat brengt het totaal dit jaar op 875 miljard pond aan opgekochte staatsobligaties.

De wereldeconomie heeft zich iets sterker ontwikkeld dan verwacht

Sinds de vorige vergadering over het monetair beleid, begin februari, heeft de wereldeconomie zich iets sterker ontwikkeld dan verwacht, schrijft de centrale bank. Het Amerikaanse steunpakket ter waarde van 1900 miljard dollar helpt zeker mee, en dan zijn er nog de vaccinaties die perspectief bieden.

Het Britse vaccinatieprogramma loopt de komende weken vertraging op wegens een tekort aan prikken, meldde The Times donderdag. Niettemin komt de heropening van de economie dichterbij – ook dat gaat volgens de centrale bank iets sneller dan in februari gedacht. Voor je het weet geven consumenten hun opgespaarde geld weer uit.

In de lente zal de inflatie naar 2 procent opklimmen, verwacht de Bank of England. In januari bedroeg die nog 0,7 procent. Energie is duurder geworden vergeleken met vorig jaar, toen de oliemarkt onderuit gleed, vandaar.

Eerst duidelijk bewijs

Als de economie inderdaad op stoom komt, zal de centrale bank terughoudend zijn met het verhogen van de rente. Eerst moet er ‘duidelijk bewijs’ zijn dat de arbeidsmarkt er aanzienlijk beter voor staat, en moet de inflatie aanhoudend op 2 procent staan.

Omdat de Britse overheid het steunprogramma inmiddels heeft verlengd tot eind september, zal de werkloosheid de komende tijd niet veel oplopen, verwacht de centrale bank. Volgens de laatste cijfers, van eind vorig jaar, bedraagt die nu 5,1 procent. Het Britse bureau voor de statistiek kwam donderdag met goed nieuws: het aantal online vacatures heeft sinds het begin van de crisis niet zo hoog heeft gelegen als nu. Ook bedrijven kijken dus weer vooruit.

Lees ook:

De Britse handel met de EU zakt fors terug

De eerste maand na de brexit is de Britse handel met Europa flink afgenomen. Opgeteld is er voor ruim 14 miljard euro minder verscheept tussen het Verenigd Koninkrijk en de Europese Unie.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden