Paardensport

Brexit belemmert ook het vrije verkeer van paarden

Directeur Haike Blaauw van FNRS: ‘Brexit levert niks op behalve restricties’.Beeld Werry Crone

Nederland is een paardenexporteur. De nieuwe grens tussen het VK en de EU verstoort de handel en de paardensport.

“Denk eens terug aan de Olympische Spelen in Brazilië”, zegt Haike Blaauw als hij de relatie tussen twee ‘paardenlanden’ - Nederland en Engeland - wil typeren. “Daar won de Brit Nick Skelton een gouden medaille op een Nederlandse hengst, genaamd Big Star.” De directeur van de Federatie van Nederlandse Ruitersportcentra (FNRS) ziet dat Engelsen graag op Nederlandse paarden rijden. “En hun ruiters zijn welkome gasten bij onze internationale wedstrijden.”

Nederland is een belangrijke paardenexporteur en de brexit heeft gevolgen voor deze sector. Na de jaarwisseling moeten paarden uit het Verenigd Koninkrijk worden gekeurd zodra ze van de veerboot komen. Omgekeerd kunnen paarden uit Europa een controle tegemoet zien in het VK. Zonder gezondheidsverklaring mogen de dieren niet door de slagboom. Een regel die straks ook geldt voor andere ‘landbouwhuisdieren’ - schapen, geiten, koeien, runderen.

Nog geen inspectieposten voor levende dieren

Maar de Nederlandse havens beschikken nog niet over de benodigde inspectieposten voor levende dieren. Die heb je alleen op Schiphol en Maastricht Airport. De aanleg ervan is een verantwoordelijkheid van het bedrijfsleven. Ferrymaatschappij Stena Line zegt te overwegen zo’n ‘keurpunt’ te bouwen. Anders is de route via België en Frankrijk een alternatief. Maar ook daar wachten dierenartsen bij de grens.

Een brexit die het vrije verkeer van paarden, ruiters, dierenartsen en begeleiders beperkt, zorgt voor aanzienlijke economische schade in een Europese sector die goed is voor 52 miljard euro, waarschuwt FEI, de overkoepelende organisatie van de paardensport. Vooral voor Ierland en Frankrijk, maar ook voor Nederland.

Jaarlijks zijn er 20.000 transporten van renpaarden tussen Frankrijk, Ierland en Groot-Brittannië, zegt FEI. Daarbij komen nog sportwedstrijden, fokprogramma’s en de handel. In Nederland worden per jaar bijna 20.000 veulens geboren. Van de verkochte paarden gaat 70 procent naar het buitenland. De Hippische Monitor berekende enkele jaren terug dat die export 276 miljoen euro waard is.

Paarden worden 10 procent duurder

“Brexit levert niks op behalve restricties”, zegt Blaauw. “De kans is groot dat paarden straks minder goed te verkopen zijn, die kant op, en ook minder goed te importeren zijn.” Zonder handelsakkoord tussen de EU en het VK worden paarden 10 procent duurder door Britse invoerheffingen.

“Als fokkers blijven zitten met hun dieren, nemen ook de risico’s voor het welzijn toe”, zegt Blaauw. “Een fokker in geldnood kan bijvoorbeeld minder voer kopen of hij laat de smid minder vaak opdraven.”

Britse wedstrijdruiters kunnen zich op Europese grond vestigen voor concoursen, om grensprocedures te vermijden. Dat is een optie, zegt Blaauw. “Net zoals Engelse bedrijven en banken hier een vestiging openen vanwege de brexit.”

Lees ook:
Brexit bezorgt de Engelse sport veel onzekerheden

Minder voetballers uit de EU bij grote clubs in Engeland, vertrek van Formule 1-teams en veel rompslomp voor de paardensport. De brexit krijgt ook gevolgen voor de sportwereld.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden