Kunstmestproductie
Brazilië is bijna door zijn voorraad kunstmest heen en wil grondstoffen winnen in Amazonegebied
In Brazilië dreigt een kunstmesttekort. Het land wil daarom de eigen kunstmestproductie opvoeren. President Bolsonaro wil ook in inheemse gebieden rond de Amazone grondstoffen naar boven halen.
Het lijkt president Bolsonaro een prima idee: nu de oorlog is uitgebroken in Oekraïne en de levering van kunstmest uit Rusland en Wit-Rusland is lamgelegd, kan Brazilië best inheemse gebieden binnengaan om kalium te winnen, de grondstof voor kunstmest die Brazilië nu uit Rusland invoert.
Momenteel is het nog verboden voor derden om in inheemse gebieden economische activiteiten te ontwikkelen, maar sinds 2020 ligt in het congres een wetsvoorstel om dit verbod ongedaan te maken, tot afschuw van natuurbeschermers en de inheemsen zelf. De oorlog in Oekraïne heeft de regering een argument gegeven om het wetsvoorstel sneller in stemming te brengen. Daartoe besloot het Huis van Afgevaardigden woensdagavond. Naar verwachting is de stemming half april.
Tot nu toe was Rusland verreweg de belangrijkste leverancier van kunstmest aan Brazilië, een van de vier grootste voedselproducenten ter wereld en de grootste producent van koffie, soja en suiker. De landbouw wordt gezien als de motor van de Braziliaanse economie. De Braziliaanse Nationale Kunstmestvereniging schat dat het land over drie maanden door zijn voorraden kunstmest heen is, zo schrijft The Wall Street Journal.
Het volgende zaaiseizoen van de belangrijkste gewassen, zoals soja, begint in augustus- september. De Braziliaanse vereniging van sojatelers vreest dat door de schaarste aan kunstmest de prijzen zo hoog zullen zijn dat het niet meer de moeite waard is om te zaaien.
Nationaal kunstmestplan
In de jaren tachtig produceerde Brazilië 80 procent van de kunstmest die het nodig had zelf. Sindsdien groeide de import, omdat invoer goedkoper was. Nu importeert het land 85 procent van zijn kunstmest, terwijl de landbouwsector groeit en de vraag naar kunstmest toeneemt.
Een kwart van de benodigde producten komt uit Rusland. Van kalium wordt zelfs 70 procent uit Rusland en Wit-Rusland betrokken. Dat is het moeilijkst vervangbaar. Bezorgdheid over de afhankelijkheid van import van zo'n belangrijk product is er al langer. Sinds een jaar werkt het ministerie van landbouw aan een nationaal kunstmestplan.
Om de productie in eigen land te hervatten zijn de inheemse gebieden, waarvan het allergrootste deel in de Amazone ligt, niet nodig, stelt Raoni Rajão, milieu-onderzoeker verbonden aan de federale universiteit van Minas Geraisin in het nieuwsprogramma Globo News. “Minder dan een derde van de kalium ligt in de Amazone, de rest in de deelstaten São Paulo, Sergipe en Minas Gerais. En van wat er in de Amazone ligt, is het aandeel in inheemse gebieden minder dan 10 procent.”
Lees ook:
Hoge gasprijs brengt kunstmestfabrieken in de problemen: ‘Dit is extreem’
De extreem hoge gasprijs brengt bedrijven in de problemen. In Zeeland heeft kunstmestfabrikant Yara een fabriek dichtgegooid om gas te besparen.