Bouwsector

Bouwbedrijven hebben werk genoeg, maar te weinig grondstoffen en personeel

Dronefoto van een nieuwbouwproject in Vathorst. Bouwbedrijven hebben de komende jaren werk genoeg. Beeld ANP
Dronefoto van een nieuwbouwproject in Vathorst. Bouwbedrijven hebben de komende jaren werk genoeg.Beeld ANP

De bouw groeit gewoon door, corona of niet. Maar veel bedrijven kampen wel met een personeelstekort en hoge grondstoffenprijzen.

Het zal de winstgevendheid van de bouwsector drukken en ook het tempo waarin projecten kunnen worden uitgevoerd, lijdt eronder: de bouw zit met grote tekorten aan personeel. In het tweede kwartaal stonden er 21.000 vacatures in de bouw open, maar liefst 61 procent meer dan vorig jaar. “Een kwart daarvan is niet vervulbaar”, voegt analist Casper Wolf van ABN Amro daaraan toe, “omdat er een mismatch is tussen waar werknemers wonen en waar de banen zijn.”

Maar het goede nieuws overheerst in de analyse die ABN Amro van de bouwsector maakte. De bouw heeft weinig last gehad van de coronapandemie – wat onder meer blijkt uit een stevige stijging van het aantal verkochte nieuwbouwwoningen in de eerste drie maanden van 2021. De vooruitzichten zijn al net zo gunstig: tot halverwege dit jaar zijn er ruim 16 procent meer vergunningen afgegeven voor nieuwbouw dan een jaar eerder.

Corona hielp

Niet alleen de woningbouw bezorgt de bouwsector een gestage stroom inkomsten, blijkt uit een analyse van ABN Amro. De waarde van investeringen in de bouw van bedrijfsruimtes zit ook in de lift. Die bedroeg tussen half 2020 en half 2021 bijna 6,9 miljard euro, ruim 8 procent meer dan een jaar eerder.

Corona hielp daarbij. Anders dan in sommige andere landen is de bouw nooit volledig stilgelegd. Intussen joeg de pandemie de groei van het online winkelen aan en daarmee steeg ook de vraag naar nieuwe distributiecentra, vooral aan de rand van de stad. Nog zo’n corona-effect: kleine bouwondernemers profiteerden van de behoefte van veel particulieren om hun huis te laten verbouwen, en dat zagen ze terug in hun omzet.

Uitstel van woningbouwprojecten

Maar niet de hele bouwsector staat er rooskleurig voor. De omzet van grote grond-, weg- en waterbouwbedrijven daalde in het derde kwartaal van 2021 met ruim 12 procent in vergelijking met een jaar eerder. Deze bedrijven kampen nu al vier kwartalen met een omzetdaling, onder meer omdat veel infraprojecten worden uitgesteld als gevolg van de stikstofproblematiek.

Daarnaast heeft een deel van de bouwsector te maken met schaarste aan materialen en oplopende grondstoffenprijzen. Die leiden tot een hogere omzet, maar kunnen ook de winstmarge onder druk zetten.

De stijgende kosten nopen ook opdrachtgevers tot voorzichtigheid: die gaan wellicht projecten uitstellen. “Dat kan ertoe leiden dat er minder nieuwe woningen worden gebouwd”, stelt Wolf. “Dat treft als eerste de meest betaalbare woningen, omdat de marge op dit soort projecten het laagst is.”

Lees ook:

Langer doorwerken in de bouw? Een exoskelet kan de oplossing zijn

Stukadoors halen hun pensioen vaak niet zonder lichamelijke klachten. Om dat te veranderen testen ze een exoskelet, een ingenieus harnas dat armen en schouders ondersteunt.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden