Groot-Brittannië
Boris Johnson wil kleine energiebedrijven met overheidssteun overeind houden
Kleinere energiebedrijven komen in de problemen door stijgende prijzen en dalende gasvoorraden. Om die voorraden aan te vullen, verhoogt Noorwegen het komende jaar de gasleveringen.
Energiebedrijven in Groot-Brittannië hebben steun van de overheid nodig. Vooral kleinere energiebedrijven komen momenteel in de problemen door de dalende gasvoorraden en stijgende prijzen, die zwaar drukken op hun financiële resultaten. De Britse overheid overweegt daarom gunstige leningen aan te bieden, zodat deze kleine partijen niet omvallen.
Grote energiebedrijven zijn vaak verzekerd tegen de risico’s van stijgende energieprijzen. Kleinere partijen hebben die risico’s daarentegen vaak niet afgedekt. Als zij de stijgende kosten niet doorberekenen, kunnen ze op termijn geen energie meer inkopen. De Britse premier Boris Johnson noemt de hoge energieprijzen een tijdelijk probleem dat wordt veroorzaakt door het terugveren van de internationale economie na de coronacrisis. Johnson verwacht dat hij met overheidshulp aan de energiebedrijven kan zorgen voor zekerheid.
De Britse overheid wil ook voorkomen dat de stijgende energieprijzen uiteindelijk toch worden doorberekend aan de klanten. Zij zijn momenteel enigszins beschermd door een prijsmaximum, wat dus ook voor druk zorgt op de bedrijven, maar die grens wordt uiteindelijk aangepast. Daardoor kan de energierekening fors gaan stijgen, tot wel 400 pond per huishouden.
Noorwegen verhoogt leveringen
Met name de grote vraag naar energie in onder meer Azië en de dalende voorraden uit Rusland hebben een negatieve impact op de Britse voorraden. Bovendien stegen de Europese gasprijzen afgelopen jaar tot recordhoogte. Naast gasproductie in eigen land, importeert Groot-Brittannië gas via een pijpleiding uit Noorwegen en enkele andere Europese landen.
Noorwegen heeft maandag toegezegd zijn gasleveringen aan Europa de komende twaalf maanden te verhogen vanwege de sterk gestegen prijzen van aardgas en zorgen over tekorten. Het Noorse staatsolie- en gasconcern Equinor en zijn samenwerkingspartners hebben daarvoor toestemming gekregen van de overheid. Door het aanbod te verhogen zouden de gasprijzen voor consumenten en bedrijven moeten dalen.
Het gaat per 1 oktober om een verhoging van in totaal 2 biljoen kubieke meter aardgas dat afkomstig is uit twee gasvelden voor de Noorse kust. Dat zou neerkomen op bijna 2 procent van de gehele jaarlijkse gasexport van Noorwegen. “Wij denken dat het een goed moment is aangezien Europa te maken heeft met een ongekend krappe markt voor aardgas”, aldus een verklaring van Equinor. Equinor is na het Russische staatsgasconcern Gazprom de belangrijkste gasleverancier van Europa.
Lees ook:
De Europese gasvoorraad is op het laagste niveau in tien jaar, en dat gaan we merken aan de prijzen
Wereldwijd neemt de vraag naar aardgas toe en dat is terug te zien in de gasprijzen. In Europa worden momenteel zelfs records verbroken. Op de Nederlandse gasbeurs TTF zijn de prijzen sinds begin dit jaar met 245 procent gestegen.