Coronasteun

Booking betaalt 65 miljoen aan noodsteun terug en keert bonussen uit aan zijn bestuurders

Het hoofdkantoor van Booking.com in Amsterdam. De hotelsite gaat de steun die het vorig jaar van de overheid kreeg alsnog terugbetalen. Beeld Hollandse Hoogte / Harold Versteeg
Het hoofdkantoor van Booking.com in Amsterdam. De hotelsite gaat de steun die het vorig jaar van de overheid kreeg alsnog terugbetalen.Beeld Hollandse Hoogte / Harold Versteeg

Booking, het bedrijf achter de gelijknamige hotelboekingssite, gaat de bijna 65 miljoen euro terugbetalen die het vorig jaar van de overheid als coronasteun ontving. Ook de circa 25 miljoen aan steun die het in andere landen ontving, gaat retour overheid.

Koos Schwartz

Bookings steunaanvraag was van meet af aan omstreden. Afgelopen week was die opnieuw onderwerp van discussie omdat Booking zijn drie bestuurders forse bonussen wilde uitbetalen. Minister Koolmees (sociale zaken) uitte daar kritiek op; de Tweede Kamer riep het bedrijf op het steunbedrag terug te storten.

Booking deed vorig jaar een beroep op de eerste NOW-regeling, de loonkostensubsidie voor bedrijven die door de coronacrisis met flinke omzetverliezen kampten. Naar de letter van de regeling had Booking recht op steun, zolang het geen mensen ontsloeg. Toch wekte de aanvraag ergernis. Tot de coronacrisis uitbrak was Booking zeer winstgevend. In 2019 spendeerde het bedrijf 13 miljard dollar aan het uitbetalen van dividend en de inkoop van eigen aandelen. Daarnaast maakte Booking ruim gebruik van een gunstige fiscale regeling.

Stabieler vaarwater

In de loop van 2020 stuurde het bedrijf alsnog circa duizend werknemers naar huis die op het hoofdkantoor in Amsterdam werkten. In andere landen verloren nog meer mensen hun baan. Het bedrijf deed geen beroep op de latere NOW-regelingen.

In een verklaring stelde het bedrijf : “We hebben het debat in de Nederlandse samenleving van de afgelopen dagen op de voet gevolgd, nemen dit uiterst serieus, en hebben oog voor de gevoeligheid van dit onderwerp. De vraag of we de NOW-subsidie zouden terugbetalen heeft altijd op tafel gelegen, maar was voor Booking.com een afweging voor wanneer we financieel in stabieler vaarwater zouden komen.” Pikant is dat Booking in de stukken voor zijn deze week gehouden aandeelhoudersvergadering opmerkte dat de herstructurering (lees: het ontslag van werknemers) in 2020 pas laat kon worden voltooid omdat het in sommige landen, waaronder Nederland, ‘ingewikkeld is om personeelsreducties toe te passen’.

Op die aandeelhoudersvergadering, donderdag online gehouden, werd gestemd over de bonussen die Booking wilde uitbetalen. Omdat Bookings omzet en brutowinst in 2020 veel lager uitvielen dan in 2019 had de directie geen recht op bonussen. Daarom paste het bedrijf zijn beloningsregels aan. Het voorstel leidde op de aandeelhoudersvergadering niet tot reuring. De drie bestuurders kunnen samen bonussen ter waarde van 28 miljoen euro bijschrijven.

Lees ook:

Waarom de Booking-directie dikke bonussen verdient terwijl het crisis is. Of juist niet

Dikke bonussen betalen aan bestuurders terwijl het crisis is? Reisbedrijf Booking.com wil het. Aandeelhouders stemmen er donderdag over.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden