Air France KLM

Bonus-plan Air France KLM ‘bemoeilijkt’ reddingsplan

Ben Smith, bestuursvoorzitter van Air France KLM, vorig jaar op bezoek bij het ministerie van infrastructuur en waterstaat in Den Haag. Beeld EPA

Het plan van Air France KLM om bestuursvoorzitter Ben Smith eventueel een bonus te geven, bemoeilijkt volgens minister Hoekstra de redding van de luchtvaartmaatschappijen.

Het kabinet keert zich tegen de uitkering van een bonus voor Ben Smith, de bestuursvoorzitter van Air France KLM. De Nederlandse staat is voor 14 procent aandeelhouder in de holding van de twee luchtvaartmaatschappijen. Een bonus ‘is niet gepast en onverstandig’, zegt minister Wopke Hoekstra van financiën.

Door de coronacrisis staan bijna alle vliegtuigen van Air France en KLM aan de grond. KLM krijgt al hulp van de Nederlandse overheid om de lonen te betalen. De Franse en Nederlandse regering moeten daarnaast extra investeren om de luchtvaartmaatschappijen overeind te houden. Op het ministerie van financiën wordt al gerekend aan scenario’s voor een reddingsplan. De staat zou bijvoorbeeld extra aandelen kunnen kopen of garant kunnen staan voor bankleningen. Er zijn in ieder geval vele miljarden mee gemoeid. Het is onduidelijk wanneer de reddingsoperatie haar beslag moet krijgen. Het ministerie van financiën wil er niets over kwijt.

Kaspositie

Hoekstra stelt dat bonussen voor Smith ‘de gesprekken over het verlenen van steun aan het bedrijf moeilijker maken’. “We hebben het bedrijf laten weten tegen te zijn en zullen tegenstemmen als het in stemming wordt gebracht op de aandeelhoudersvergadering.” Die aandeelhoudersvergadering heeft eind mei plaats. Wat doet Hoekstra als Air France KLM de bonus niet van tafel haalt? “Laten we die gesprekken binnenskamers voeren en niet vooruitlopen op als-dan-scenario’s”, zegt hij.

De bonus voor Smith zou niet afhankelijk zijn van de winst van Air France KLM maar van de kaspositie van de onderneming en dus van toekomstige staatssteun van de Franse en Nederlandse regering. De voorwaarden voor de bonus zouden recent, na het ontstaan van de coronacrisis, zijn gewijzigd. Dario Fucci van de ondernemingsraad van KLM is daarover ‘verbijsterd’.

De commotie over de bonus voor Ben Smith komt na het tumult over de extra beloning die KLM-directeur Pieter Elbers in het vooruitzicht was gesteld. Afgelopen weekeinde besloot KLM onder politieke en maatschappelijke druk daarvan af te zien. Het kabinet besloot woensdag dat een verbod op het uitkeren van dividend en bonussen een voorwaarde wordt voor het krijgen van staatssteun.

Lees ook:

De staat moet KLM helpen, de vraag is welke eisen daar tegenover staan

Minister Hoekstra (financiën) denkt na over staatssteun aan KLM. De Tweede Kamer stelt daar voorwaarden aan.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden