Boeing

'Boeing-topman: we hebben fouten gemaakt'

Boeing-topman Dennis Muilenburg Beeld AP
Boeing-topman Dennis MuilenburgBeeld AP

Boeing-topman Dennis Muilenburg zal aan het Amerikaanse Congres toegeven dat de vliegtuigbouwer fouten heeft gemaakt bij de ontwikkeling van de 737 MAX. Dat blijkt uit een kopie van de verklaring van Muilenburg die door het bedrijf naar buiten is gebracht.

Redactie

De topman verschijnt dinsdag voor een commissie van de Senaat en staat een dag later voor een commissie van het Huis van Afgevaardigden. ,,We weten dat we fouten hebben gemaakt en welke dingen we verkeerd hebben gedaan’’, zo staat in de verklaring. ,,We hebben verbeteringen aan de 737 MAX doorgevoerd om ervoor te zorgen dat dergelijke ongelukken nooit meer gebeuren.’’

In de verklaring van de topman staat niet hoe de fouten tot stand zijn gekomen. Een van de leden van de commissie van het Huis liet eerder weten dat de topman onder meer aan de tand wordt gevoeld over informatie die de vliegtuigbouwer mogelijk bewust heeft achtergehouden. Toezichthouder FAA zou namelijk niet zijn geïnformeerd over problemen met de 737 MAX tijdens de ontwikkeling van het gewraakte toestel.

346 mensen omgekomen

Dinsdag is het precies een jaar geleden dat in Indonesië een 737 MAX-toestel neerstortte. Afgelopen maart stortte eenzelfde type vliegtuig in Ethiopië neer. In totaal kwamen 346 mensen om het leven. De twee vliegtuigongelukken zijn vermoedelijk het gevolg van een veiligheidssysteem dat de neus naar beneden bleef drukken doordat een sensor niet goed werkte. Boeing zou al langer op de hoogte zijn geweest van het technische mankement.

,,We rouwen om degenen die hun leven hebben verloren op Lion Air-vlucht 610 en Ethiopian Airlines-vlucht 302 en betuigen onze diepste medeleven aan hun families en vrienden. We zullen het ons altijd blijven herinneren’’, schrijft Boeing op zijn website. Vanwege de crashes staan de 737 MAX-toestellen al ruim een halfjaar aan de grond.

Lees ook:

Boeing verwacht 5 miljard schadevergoeding te moeten betalen aan 737 Max-vergoedingen

Boeing heeft voor het eerst een geldbedrag geplakt op het debacle met het 737 Max-toestel. Om luchtvaartmaatschappijen te compenseren voor hun schade boekt de Amerikaanse vliegtuigbouwer in het tweede kwartaal 4,9 miljard dollar af (na belastingen).

Boeing, een Amerikaans bedrijf met een Nederlands tintje, is geen succesverhaal meer

Vliegtuigbouwer Boeing gold vooral als succesverhaal. De 747 werd de ‘Queen of the Sky’ genoemd, de 737 een kaskraker en een goudmijn. Tot voor kort dan.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden