‘Boeing overweegt 16.000 banen te schrappen’

null Beeld ZB/DPA
Beeld ZB/DPA

Vliegtuigfabrikant Boeing overweegt vanwege de coronacrisis zo’n 16.000 banen te schrappen. Dat meldt The Wall Street Journal op basis van ingevoerde bronnen.

Redactie

Bij Boeing werken circa 160.000 mensen. Het Amerikaanse concern wil de banenreductie in eerste instantie realiseren via natuurlijk verloop of via ontslagen met een financiële vertrekregeling. Als het echt niet anders kan, worden mensen gewoon ontslagen. Er zijn nog geen definitieve beslissingen genomen en deze worden ook niet op korte termijn verwacht.

Vertrek op eigen initiatief

De ontslagen komen naar verwachting met name in de commerciële tak van Boeing, die zich bezighoudt met de verkoop van vliegtuigen. Dat onderdeel kwam onder druk te staan vanwege de ingeklapte vraag naar vliegtuigen, na een massale uitval van vluchten vanwege de pandemie.

De afgelopen week heeft Boeing aan zijn medewerkers de mogelijkheid gegeven om op eigen initiatief te vertrekken. Zij kregen daarvoor ook bepaalde compensatie. Het was nog niet duidelijk voor hoeveel personeel die compensatieregeling zou gelden. Boeing verwachtte dat enkele duizenden mensen van dit aanbod gebruik zouden maken.

Hulpprogramma van 32 miljard ollar

Vliegtuigmaker Boeing staat nog niet in de rij voor staatsleningen, die onderdeel zijn van het Amerikaanse steunpakket. Een van de voorwaarden daarvan is dat een bedrijf minimaal 90 procent van zijn personeel behoudt tot eind september.

De Amerikaanse president Donald Trump is bezig met een apart hulpprogramma ter hoogte van 32 miljard dollar voor de luchtvaartsector in de VS. Naar verwachting gaat 90 procent van het geld naar de zes grootste Amerikaanse luchtvaartmaatschappijen: American Airlines Group, United Airlines, Delta Air Lines, Southwest Airlines, JetBlue Airways en Alaska Airlines. Welke voorwaarden het ministerie stelt aan het verstrekken van de steun is nog niet duidelijk. Mogelijk moet een deel terug worden betaald.

Lees ook:

KLM neemt afscheid van de Boeings 747 zonder ‘wingroll’ of ‘flyby’

KLM nam eind maart afscheid van de Boeing 747. Vanuit Mexico, Suriname en Curaçao vertrokken de laatste vluchten.‘Zonder 747 is de lol er een beetje vanaf.’

Komt Boeing het drama met de 737 Max nog te boven?

Boeing gaat door een diep dal na de twee crashes met de 737 Max. De vliegtuigbouwer werkt met man en macht aan herstel van vertrouwen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden