Pensioen

Bob Iger, de grote man van Disney, vindt het mooi geweest. Nu echt

Bob Iger, vertrekkend topman van The Walt Disney Company, samen met Mickey Mouse, het animatiefiguur waar het allemaal ooit mee begon.  Beeld EPA
Bob Iger, vertrekkend topman van The Walt Disney Company, samen met Mickey Mouse, het animatiefiguur waar het allemaal ooit mee begon.Beeld EPA

Bob Iger, die mediaconglomeraat Disney door middel van overnames groter dan groot maakte, doet een stap terug.

Merel Knoth

Al vier keer eerder kondigde Iger, de baas van The Walt Disney Company, zijn pensioen aan. Maar elke keer bleef hij toch, omdat hij nog een paar grote (overname)plannen had.

Maar nu is het dan toch echt mooi geweest voor de 69-jarige Iger, zo bleek woensdag uit een persbericht van het mediaconcern. Na vijftien jaar aan de top geeft hij het stokje over aan collega Bob Chapek. Naar eigen zeggen vindt Iger het tijd voor verandering. Toch neemt hij nog niet helemaal afscheid van The Walt Disney Company: hij blijft tot eind 2021 aan als een soort president-commissaris. Daarbij wil hij zich niet meer richten op de dagelijkse gang van zaken, maar op de creatieve kant van het bedrijf. Voorheen had hij daar te weinig tijd voor.

Tijdens zijn veelbewogen carrière als baas van The Walt Disney Company zorgde Bob Iger voor de succesvolle overnames van de animatiestudio Pixar (2006), stripuitgever Marvel (2009), Lucasfilm (2012) en de filmstudio 21st Century Fox (2019). Daarmee verbreedde hij het aanbod in Disneyfilms. Denk bijvoorbeeld aan de filmseries ‘Toy Story’, ‘X-Men’ en ‘Star Wars’. The Walt Disney Company haalde in 2019 een omzet van 69,6 miljard dollar. De topman zelf verdiende een jaarloon van 58,5 miljoen dollar. Zakenblad Forbes maakte een schatting van het vermogen van Iger en kwam uit op 690 miljoen dollar.

Zijn laatste wapenfeit is het uit de grond stampen van streamingsdienst Disney Plus. Zo ging Iger de concurrentie aan met streamingdiensten als Netflix en Amazon. Het filmpakket met een aanbod van meer dan 700 Disneyfilms, waaronder ‘Bambi’ en ‘Avengers’, werd november vorig jaar gelanceerd in de Verenigde Staten, Canada én Nederland. In de eerste drie maanden harkte de streamingdienst bijna 29 miljoen abonnees binnen.

De inkomsten van Bob Iger bleken vorig jaar een heikel punt. Een bonus van 65 miljoen dollar werd te gortig bevonden door de kleindochter van Roy Disney, die samen met zijn broer Walt Disney het bedrijf in 1923 oprichtte. Abigail Disney vroeg zich openlijk op Twitter af waarom dit ­gigantische bedrag alleen aan de topmensen werd uitgekeerd. Zij zag liever dat het geld werd gespendeerd aan een loonsverhoging voor alle Disneymedewerkers.

In 2005 nam Bob Iger de leiding over van Michael Eisner. Nu Iger heeft besloten te stoppen, komt de 60-jarige Bob Chapek aan het roer te staan.

Lees ook:

Disney-erfgenaam Abigail vindt de beloning van de Disney-topman krankzinnig hoog

Geef werknemers van Disney een leefbaar loon, zegt Abigail Disney. Haar opa Roy was een van de oprichters van het entertainmentbedrijf.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden