Sierteelt

Bloemen in binnen- en buitenland in trek door Moederdag

Tulpenvelden in de Noordoostpolder, nabij het dorp Ens. Beeld ANP, Fred Hoogervorst
Tulpenvelden in de Noordoostpolder, nabij het dorp Ens.Beeld ANP, Fred Hoogervorst

De pandemie gaf de vraag naar bloemen en planten al een flinke duw in de rug. Nu trekt Moederdag de branche naar een recordniveau. Ondanks de hoge prijs.

Joost van Velzen

Zondag is het Moederdag, een dag die ook in andere landen wordt gevierd. En moeders in het zonnetje zetten gebeurt ook over de grens vaak met een bos bloemen. Meer dan ooit, zo meldt de Vereniging van Groothandelaren in Bloemkwekerijprodukten (VGB) op basis van exportstatistieken. In de aanloop van de verwendag voor moeders heeft de buitenlandse vraag naar bloemen en planten een recordniveau bereikt.

In de meeste landen waar bloemen naartoe worden geëxporteerd valt Moederdag op de tweede zondag van mei. “Engelse Moederdag viel dit jaar op 27 maart, en met name de bloemen waren in trek bij de Britse consument”, stelt de VGB in een toelichting. Op zondag 1 mei werd Moederdag gevierd in onder meer Spanje en Portugal. De dag valt in Polen op donderdag 26 mei, en in Frankrijk en Zweden op de laatste zondag van mei. Volgens VGB-directeur Matthijs Mesken lijken consumenten de hoge prijzen voor lief te nemen.

In de eerste drie maanden van 2022 werd voor een recordbedrag van 2,1 miljard euro aan sierteeltproducten verscheept.

Corona gaf planten- en bloemenverkoop een impuls

Ook in Nederland floreert de bloemenbranche, vooral door de pandemie. “De Nederlandse bloemendetailhandel staat er over het algemeen goed voor”, zegt Bram Rijkers, commercieel manager van de Vereniging Bloemist Winkeliers (VBW). “Corona heeft de verkoop van bloemen en planten nieuwe impulsen gegeven. Consumenten wilden elkaar een hart onder de riem steken en deden dit door het geven van bloemen. Daarnaast werkten mensen thuis en wilden zij het daar gezellig maken.”

Volgens Rijkers vormen de marktaandelen van bloemen (50 procent) en planten (30 procent) het belangrijkste afzetkanaal van sierteeltproducten in Nederland.

Prijsstijgingen kunnen vraag temperen

Toch is het niet alleen maar feest in de bloemensector. Door explosief gestegen energieprijzen is de productie van bloemen en planten duurder geworden. Ook de kosten van luchtvracht nemen toe. De sector verwacht dat de prijsstijgingen de vraag naar bloemen en planten mogelijk gaan temperen.

Bram Rijkers van de Vereniging Bloemist Winkeliers: “Uitdaging voor bloemisten zijn de relatief hoge inkoopprijzen, onder meer als gevolg van de stijgende vraag, de opgelopen productiekosten, en een beperkter aanbod. Bloemisten kunnen of willen dit niet in alle gevallen doorberekenen aan de consument, met als gevolg dat marges onder druk staan.”

Lees ook:

Komen de bloemen en planten de boot naar Engeland wel op? Onzekerheid overheerst in sierteelthandel.

Reisbeperkingen maken de handel naar het Verenigd Koninkrijk kwetsbaar en ingewikkeld.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden