Transparantie

BIS: Snelle groei van groene investeringen kan tot bubbel leiden

null Beeld
Beeld
ANP

De snelle groei van groen investeren kan tot een bubbel leiden die later kan barsten, zegt de Bank voor Internationale Betalingen (BIS). Dat financiële instituut staat ook wel bekend als de centrale bank voor centrale banken. Meer transparantie zou kunnen helpen bij het voorkomen van zo’n bubbel, die eerder te zien was bij grote veranderingen in de maatschappij en economie.

Zo keken de BIS-economen onder meer naar de opkomst van de spoorwegen en de dotcom-bubbel. Die periodes worden gekenmerkt door onduidelijkheid en een wil om geld te steken in de nieuwe technologie.

De prijs van investeringen in bedrijven die zich met groene energie bezighouden is momenteel hoog in vergelijking tot de winsten van deze ondernemingen. “Er zijn tekenen dat de waarderingen van ESG-aandelen opgerekt kunnen zijn”, staat in het rapport. ESG is de Engelse term voor bedrijven die zich bezighouden met duurzaamheid, sociale gelijkheid en transparantie.

Belangrijk punt is dat er veel onduidelijkheid is over wat geldt als een groene of duurzame investering. Door de grote vraag naar deze investeringen vloeit er ook veel geld naar bedrijven die helemaal niet groen zijn. Persbureau Bloomberg schatte de wereldwijde markt voor groene investeringen vorig jaar in op zo’n 30.000 miljard euro. Dat is ongeveer een derde van alle investeringen wereldwijd.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden