Samenwerking

Binnenkort vind je supermarktproducten in de Hema, en Hema-theedoeken in de Jumbo

De openingsceremonie van een flagship store van Hema in winkelcentrum IBN Battuta. Een winkel met goedkopere producten zoals Hema heeft, was er nog niet in het winkelcentrum.Beeld ANP, Karim Sahib

De samenwerking tussen Hema en Jumbo krijgt vorm. Ondertussen kon Hema weer betere omzetcijfers presenteren. 

Hema heeft zijn verkopen afgelopen kwartaal verder opgekrikt. Dus een tevreden topman Tjeerd Jegen concludeerde ‘content’ te zijn.  “Ondanks de sterke concurrentie zijn we online veel harder gegroeid dan de markt”, benadrukt hij. De onlineomzet ging met bijna 35 procent omhoog. 

“Dit komt voornamelijk doordat ons distributiecentrum voor online bestellingen bijna volledig gerobotiseerd is en vanwege ons lage retourpercentage. En door een geslaagde schoolcampagne zagen we een flinke plus in de verkopen van schrijfwaren.” De winkelketen wist naast extra pennen en schriften ook meer kleding en huishoudelijke artikelen aan de man te brengen.

Er ging wel een stevig verlies in de boeken van 1,4 miljoen euro, maar dat komt volgens de keten vooral door wijzigingen in de boekhoudstandaarden. Zonder de effecten daarvan zou Hema op een winst zijn uitgekomen van 2,1 miljoen euro.  De verkopen telden op tot een kwartaalomzet van dik 317 miljoen euro. Dat is ruim 4 procent meer dan in het derde kwartaal van vorig jaar.  

Ook internationaal liet Hema groei zien. In Duitsland gingen de opbrengsten bijvoorbeeld met meer dan 16 procent omhoog. Jegen heeft verder de indruk dat de partnerschappen met de Franse supermarkt Franprix en webverkoper Wehkamp hun vruchten beginnen af te werpen.

Filialen

Hij wil komende jaren meer partnerschappen aangaan. De directie werkt met Ramphastos, het investeringsvehikel van eigenaar Marcel Boekhoorn, tevens aan initiatieven om de schulden van de onderneming te verminderen. De schuldenlast drukt al erg lang op de resultaten van de winkelketen.

Om die last te verlagen, krijgt de samenwerking met Jumbo ook verder vorm. De supermarktketen maakte gisteren bekend dat het zeventien Hema-winkels overneemt in de grote steden. Hema-filialen die overgaan naar Jumbo worden omgebouwd tot Jumbo-supermarkt. Het hele proces zal waarschijnlijk enkele jaren in beslag nemen.

Tevens gaan zes stationszaken van Hema producten uit het etenswarenaanbod van Jumbo leveren. Hema-artikelen komen op hun beurt in de bijna zevenhonderd filialen van Jumbo te liggen. Bijvoorbeeld glazen, pannen, drinkbekers en theedoeken.

Beide bedrijven kondigden in november al aan dat ze zouden gaan samenwerken. Jumbo wil graag groeien in de grote steden. En in de stadscentra daarvan is het normaal lastig om locaties te vinden, vandaar dat dit een interessante deal is voor de super. Hema wil in de steden waar het winkels kwijtraakt ook snel weer nieuwe vestigingen openen. 

Geen Albert Heijn

“Onze oer-Hollandse merken passen goed bij elkaar en er is een duidelijke klik tussen Hema en Jumbo”, zegt Hema-topman Tjeerd Jegen.

“De mogelijkheden van onze samenwerking zijn eindeloos, van combinatiewinkels tot het verkopen van Hema-artikelen via de winkels van Jumbo.” Eerder dit jaar kondigde Hema nog pilotwinkels aan met Albert Heijn. Later besloot de keten toch niet met de grootgrutter uit Zaandam verder te gaan.

Lees ook:

Bij Hema is het ‘halleluja-gevoel’ weer verdwenen

Hema haalde eigenaar Marcel Boekhoorn binnen als een verlosser. Een jaar na de overname is de winkelketen nog niet uit de problemen. Heeft Hema nog toekomst?

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden