Economie

‘Bijna helft bedrijven vreest coronacrisis niet te overleven’

Lege en afgesloten terrassen op de Markt in Gouda.  Beeld ANP, Robin van Lonkhuijsen
Lege en afgesloten terrassen op de Markt in Gouda.Beeld ANP, Robin van Lonkhuijsen

De klappen gaan vallen. De eerste anderhalve maand hielden ondernemers nog hun hoofd boven water, maar langzaamaan wordt het gewicht aan de benen te zwaar, en begint het spartelen. Als de anderhalvemetereconomie een half jaar aanhoudt, dan verwacht de helft van de Nederlandse bedrijven dat ze kopje onder gaan.

Sowieso gaat dit kwartaal -april, mei, juni- de omzet flink omlaag. De eerste slachtoffers worden werknemers. De meeste ondernemers verwachten mensen te moeten ontslaan. Bij een kwart van de ondervraagden daalt het aantal medewerkers in de periode naar verwachting met meer dan 20 procent. Als de crisis een half jaar gaat duren -en daar heeft het alle schijn van- verwacht 31 procent van de ondernemers om te vallen.

Ondernemers in de horeca behoren duidelijk tot de meest pessimistische groep. Ruim twee derde denkt dat hun bedrijf de coronacrisis niet langer dan zes maanden kan doorstaan. Bedrijven in de auto- en motorbranche, de bouw en in de cultuur-, sport- en recreatiesector bevinden zich naar eigen inschatting in een vergelijkbare situatie.

Kleine bedrijven zijn het somberst

Kleinere bedrijven met vijf tot twintig werknemers zijn het somberst over hun toekomst. Ruim een vijfde verwacht de crisis niet te overleven als die langer dan twee maanden aanhoudt. Grotere bedrijven vanaf vijftig medewerkers verwachten minder snel in gevaar te komen. Dat blijkt uit onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS), de Kamer van Koophandel (KvK), het Economisch Instituut voor de Bouw (EIB), en de werkgeversorganisaties MKB-Nederland en VNO-NCW.

Bedrijven in de detailhandel vinden het lastig om een inschatting te maken hoelang hun bedrijf de coronacrisis kan volhouden. In de studie zijn bedrijven uit de financiële sector -banken, verzekeraars- buiten beschouwing gelaten.

Ondernemersorganisaties VNO-NCW en MKB-Nederland maken zich sterk voor een “goed tweede steunpakket” vanuit de overheid. Daarnaast moet het kabinet zich volgens de lobbyclubs buigen over “verstandige” investeringen in bijvoorbeeld woningen en verduurzaming, nu de coronacrisis langer lijkt aan te houden.

Lees ook:

Op de Nieuwmarkt worden de lijnen getrokken voor een ‘anderhalvemeterterras’.

Een nieuw fenomeen deze zomer. Het anderhalvemeterterras. Maar of het gaat werken?

Dertig mensen in de zaal, dat is niet rendabel

Theaters en concertzalen mogen binnenkort open voor kleine groepen. Maar financieel lost dat nog niks op en vele staan op omvallen.

Bij sportscholen slaat de paniek toe. ‘Het worden heel zware tijden’

Sportscholen blijven dicht en vrezen voor de toekomst. Improviserend proberen ze het hoofd boven water te houden.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden