Woningmarkt

Bijna alle woningen zijn te duur voor mensen met modaal inkomen

null Beeld ANP, Robin Utrecht
Beeld ANP, Robin Utrecht

Een eenverdiener met een modaal inkomen komt nog voor minder dan 4,7 procent van de woningen in aanmerking, meldt De Hypotheker op basis van eigen onderzoek. Een jaar geleden waren aanzienlijk meer woningen betaalbaar. In de provincie Utrecht is de situatie het meest uitzichtloos; hier is maar 1 procent van de woningen bereikbaar voor de modale alleenverdiener. In Groningen kunnen eenverdieners met een modaal inkomen nog 19 procent van de woningen kopen.

Voor tweeverdieners met modale inkomens is de situatie iets rooskleuriger. Desondanks zijn in de Randstad, Noord-Brabant en Gelderland minimaal twee derde van alle woningen te duur. Ook voor tweeverdieners is Groningen de goedkoopste provincie, daar kunnen zij 62 procent van de koopwoningen betalen.

Hoewel het woningaanbod door de coronacrisis iets groter is geworden, is de positie van middeninkomens verslechterd, stelt topman Michel van den Akker van De Hypotheker vast. “Het is dan ook cruciaal dat er voldoende wordt geïnvesteerd in doorstroming op de woningmarkt en in de woningvoorraad, onder meer door nieuwbouw in een betaalbare prijsklasse te stimuleren.”

Het positieve effect van corona

Ondertussen worden er wel enorm veel hypotheken verstrekt; in het tweede kwartaal van dit jaar waren dat er 114.000. Dat is het hoogste aantal in één kwartaal sinds 2008. Ten opzichte van het tweede kwartaal van vorig jaar werden ruim een kwart meer hypotheken verstrekt, stelt consultancybureau IG&H in zijn driemaandelijkse hypotheekupdate.

De toename was voor een groot deel te danken aan mensen die hun hypotheek oversloten of verhoogden voor bijvoorbeeld een verbouwing. In die twee categorieën was een stijging van bijna twee derde. “Het lijkt erop dat veel mensen nu de tijd nemen om hun hypotheek te herzien, mogelijk in afwachting van een rentestijging, of die uitbreiden voor een verbouwing in deze coronatijd. Dat heeft een duidelijk positief effect op de hypotheekmarkt”, verklaart Joppe Smit van IG&H de cijfers.

Lees ook:

De stijging van de huizenprijzen zet door ondanks de coronacrisis

De woningmarkt heeft in het tweede kwartaal vrijwel geen effecten ondervonden van de coronacrisis, zegt de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM). 

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden