Economie Duitsland
Bij uitstek de Duitse economie wordt hard geraakt door de oorlog en de nasleep van corona
De drie pilaren van het succesvolle Duitse verdienmodel – export, industrie en energie – vormen nu de Duitse achilleshiel, zeggen analisten.
De oorlog in Oost-Europa, de lockdowns in China, een gebrek aan onderdelen en hoge energieprijzen zorgen ervoor dat de Duitse industrie flinke problemen kent. In maart is de productie 3,9 procent lager uitgevallen dan in februari. De bestellingen zakten nog iets harder terug, namelijk met 4,7 procent.
“De daling van de bestellingen en de productie in maart laat zien dat de Duitse industriële sector in het eerste kwartaal momentum heeft verloren door de oorlog in Oekraïne en de aanhoudende wereldwijde verstoringen van de toeleveringsketens”, zegt Aline Schuiling, senior econoom eurozone van ABN Amro. Voor het eerst sinds het begin van de coronacrisis is de vraag in de Duitse industrie twee maanden op rij gezakt.
De cijfers vallen zodanig tegen dat ING verwacht dat de Duitse economie in het tweede kwartaal zal gaan krimpen. “De drie pilaren van het succesvolle Duitse verdienmodel – export, industrie en energie – vormen nu de Duitse achilleshiel”, zegt Carsten Brzeski, hoofd macro bij ING.
Fabrieken wachten op chips uit Azië
De Duitse industrie is zeer afhankelijk van onderdelen uit het buitenland en heeft daarom veel last van de verstoorde productieketens. “Reken er maar op dat er meer halfproducten staan te wachten op chips of andere materialen vanuit Azië”, zegt Brzeski.
Maar liefst 85 procent van de Duitse bedrijven kampt met beperkingen zoals een gebrek aan onderdelen, machines of werknemers, blijkt uit onderzoek van de Europese Unie. Als zulke problemen in de loop van het jaar afnemen, kan de productie tijdelijk worden versneld, zegt ABN Amro. Een lichtpuntje is dat er dan door het achterstallige werk genoeg te doen is.
Inflatie komt mogelijk boven de 10 procent uit
Grondstoffen en energie zijn duur geworden en die kosten kunnen fabrieken doorberekenen aan hun klanten. Uiteindelijk voelt ook de consument de gevolgen. In april stegen de prijzen voor consumenten al met 7,4 procent en ING verwacht dat de Duitse inflatie dit jaar gemiddeld boven de 8 procent uitkomt. In de zomer kunnen de maandelijkse inflatiecijfers zelfs in de dubbele cijfers belanden.
In het eerste kwartaal van dit jaar is de Duitse economie met 0,2 procent gegroeid. Daarmee ontkwam Duitsland al nipt aan een recessie, oftewel twee kwartalen krimp op rij. Want het laatste kwartaal van 2021 was in de min geëindigd. De Duitse economie is nog altijd kleiner dan voor de coronapandemie, en het is volgens ING maar de vraag of Duitsland de coronaschade dit jaar zal inlopen.
Lees ook:
De Fed hoopt de inflatie te beteugelen - maar de olieprijzen vallen buiten hun macht
Op elke werkloze zijn er twee vacatures in de VS. Door de rente te verhogen hoopt de centrale bank de arbeidsmarkt af te koelen, en de inflatie te laten zakken. Maar aan die dure olie kan de Amerikaanse centrale bank weinig doen.