Jaarcijfers

Bij Tesla, Amazon en Apple is het feest

Mensen in de lobby van het Amazon kantoor in New York. Beeld AP, Mark Lennihan

Net als in Nederland presenteren grote Amerikaanse concerns deze weken hun jaarresultaten. Bedrijven waarover recent nog twijfels waren, laten spectaculaire resultaten zien.

Het ging ruim een jaar geleden niet goed met Elon Musk. De baas van Tesla, fabrikant van elektronische auto’s, kwam beloftes niet na. De Tesla-fabriek in Californië leverde minder auto’s af dan beloofd. Musk zocht ruzie met journalisten.

Hij twitterde koersgevoelige informatie in het rond en kreeg mot met de SEC, de toezichthouder op de Amerikaanse effectenbeurzen. Hij rookte een joint tijdens een podcast en maakte een overspannen indruk. Musk leek de controle over zijn bedrijf en over zichzelf kwijt te zijn.

Maar zie. Ruim een jaar later is Musk weer het mannetje. Sinds Tesla in het derde kwartaal van 2019 onverwacht een winstje boekte, is het vertrouwen in de springerige topman weer terug.

Dat vertrouwen werd deze week gestut toen bleek dat Tesla ook over het vierde kwartaal weer zwarte cijfers had geschreven. De productie van Tesla’s Model 3, een elektrische middenklasser, lijkt op orde; in Shanghai rollen de eerste auto’s uit een nieuwe fabriek en in 2021 komen er ook Tesla’s uit een fabriek in Duitsland, zo is de verwachting.

Beleggers zien Tesla weer zitten. In juni kostte een aandeel 179 dollar en speculeerden speculanten massaal op een verdere koersdaling. Ze zaten mis. Vrijdag kostte een aandeel 640 dollar. Uit die enorme koersstijging blijkt vooral een groot vertrouwen in Musk, zijn bedrijf en zijn plannen.

Want ondanks die twee kwartalen met winst, schreef Tesla over heel 2019 wel degelijk dieprode cijfers: 862 miljoen dollar. En ook voor 2020 zijn verliezen niet uitgesloten. In principe, zei Musk, maakt Tesla in 2020 winst. Maar als er veel geïnvesteerd moet worden in nieuwe producten, kan dat een paar maanden anders zijn.

Amazon

Vielen bij Tesla de kwartaalwinsten op, bij Amazon waren het de omzetcijfers. Voor grote bedrijven is het meestal lastig om de omzet flink op te voeren, maar bij Amazon is de rek er nog niet uit. De omzet steeg vorig jaar met ruim 20 procent en kwam uit op het nogal astronomische bedrag van 280 miljard dollar. Dat is twaalf keer zoveel als de 24 miljard die het bedrijf in 2009 aan omzet binnenhaalde.

De jacht op Walmart, Amerika’s grootste retailer, in 2019 goed voor 512 miljard dollar aan omzet, lijkt geopend. Met Amazon is wel wat vreemds aan de hand. Het leeuwendeel van de omzet komt uit de online-verkoop van talloze artikelen. Maar het leeuwendeel van de winst van 11 miljard komt uit de opslag van data op servers.

Apple

En dan is er natuurlijk Apple. Vorig jaar gaf het bedrijf een winstwaarschuwing en leek het met de introductie van peperdure nieuwe modellen zijn hand te hebben overspeeld. Maar zie. Het laatste kwartaal van 2019 was, financieel gezien, het beste uit Apple’s geschiedenis en Apple heeft al zo veel ultra-lucratieve kwartalen gehad. De kwartaalomzet kwam uit op 92 miljard dollar, de nettowinst op 22 miljard. Dat is anderhalf keer zo veel als Shell in heel 2019 verdiende.

Apple’s aandeelhouders varen er wel bij. De koers van het aandeel verdubbelde in een jaar. Daarnaast legt Apple zijn aandeelhouder in de watten. Niet zo zeer door een hoog dividend uit te betalen maar door op ongekende schaal eigen aandelen in te kopen.

In 2018 gaf Apple daar 70 miljard aan uit, in de eerste helft van 2019 nog eens 32 miljard. Van 2012 tot en met de zomer van 2019 keerde Apple in totaal 368,3 miljard dollar (dividend plus inkoop van eigen aandelen) aan zijn aandeelhouders uit.

Afgelopen zomer lag er ook nog 225 miljard aan cash op de plank, geld dat uiteindelijk ook (grotendeels) richting de aandeelhouders zal gaan. De kopers van de iPhones, iMacs en AirPods weten wie ze rijk maken.

Lees ook: 

Hoeveel verlies kan Tesla nog lijden?

De productie van Tesla’s Model 3, de stekkerauto voor de middenklasse, is aardig op stoom gekomen. Maar de verliezen bij de Amerikaanse fabrikant van e-auto’s blijven enorm.

Amazon.nl komt en dat is slecht nieuws voor de roerige Nederlandse retail

Het Amerikaanse webwarenhuis Amazon richt zijn pijlen dan eindelijk vol op Nederland. Dat gaat de winkelcentra verder opbreken.

Is er meer aan de hand bij Apple?

Apple verrast beleggers door voor het eerst in bijna twaalf jaar zijn verwachte omzet naar beneden bij te stellen. Komt dat zoals het bedrijf zegt door de teruglopende verkoop van de iPhone in China?

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden