Rentestand

Bij de Rabobank betaal je straks over meer dan een ton spaargeld negatieve rente

null Beeld ANP
Beeld ANP

Rabobank gaat per 1 juli een negatieve rente rekenen van 0,5 procent voor tegoeden van boven de 100.000 euro van zakelijke en particuliere klanten.

Volgens de bank hangt de stap samen met de aanhoudend lage rente in de markt.

Voor particuliere klanten met een saldo tot en met 100.000 euro verandert er niets. Op particuliere spaar- en beleggersrekeningen vergoedt Rabobank tot en met 100.000 euro een rente van 0,01 procent.

Met deze aanpassingen blijft 95,8 procent van alle particuliere en zakelijke klanten nog steeds gevrijwaard van negatieve rente, aldus Rabobank. De bank zegt de groep die geraakt wordt door negatieve rente zo klein mogelijk te willen houden en de drempel waarover het gaat zo hoog mogelijk, maar Rabobank kan hier gezien de aanhoudende lage rentes geen garanties op geven.

De Rabo is niet de eerste bank die negatieve rente in rekening brengt - Triodos nam die stap eerder ook al voor tegoeden boven de ton; ook ING, de Volksbank en ABN Amro hebben vermogensdrempels waarboven je negatieve rente betaalt. De Consumentenbond heeft al eens opgeroepen om dit vanuit de overheid te verbieden, maar tot nu zag het ministerie van Financiën daar niks in.

Het besluit van al deze banken om negatieve rente te rekenen hangt samen met de al langer geldende zeer lage rentes in Europa. Banken moeten zelf ook rente betalen over het geld dat ze bij de Europese Centrale Bank (ECB) stallen. De rente is al lange tijd extreem laag, omdat de ECB de kredietverstrekking wil stimuleren. Dat is goed voor de economie. Economen wezen er eerder op dat ook structurele ontwikkelingen, zoals vergrijzing en mondialisering, de rentes drukken.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden